Публікації / Заповідна справа

Перша фундаментальна монографія про печеру Озерна

02.12.2009
автор: Олександр Степаненко

Тернопільський клуб спелеологів «Поділля» видав першу фундаментальну монографію про карстову печеру Озерна, щоправда російською мовою - «Пещера Озерная».

Як відомо, Озерна, вхід до якої знаходиться неподалік від сіл Стрілківці та Королівка, на території Королівської сільської ради, у Борщівському районі, є другою у світі печерою у гіпсах (близько 128 км).

Книгу видано у тернопільському видавництві «Астон», авторство її належить ветерану  «Поділля» Юрію Леоновичу Зімельсу.

Ілюстрована унікальним фотоматеріалом монографія містить історію відкриття та дослідження Озерної та її всебічну характеристику.

Першими «дослідниками» та мешканцями Озерної, або «Попової ями», як ї тоді називали, були 38 євреїв, котрі біля року переховувалися тут під час нацистської окупації краю. Вже невдовзі, у 1946 – 48 роках, у Озерній знаходили сховок вояки УПА.

Впродовж половини століття Озерну досліджують спелеологи. Найбільші лаври у цій справі належать безперечно клубу «Поділля» з Тернополя. З 1971 року Озерна є пам’яткою природи загальнодержавного значення.

Приємно, що був причетний до ухвалення рішення Тернопільської обласної ради від 12 червня 2008 року, яким Озерну захистили від авантюри використання для масового туристичного відвідування. Натомість право проведення науково-дослідної діяльності на 20 років закріплено за спелеологами «Поділля». Нехай щастить!


Поширити інформацію