Події / Події організації

Право на відповідальну владу

04.02.2017
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

31 січня 2017 року на офіційному веб-порталі Тернопільської обласної ради було розміщено заяву першого заступника голови ради Василя Деревляного, у якій міститься заклик до громадських активістів не розповсюджувати інформації щодо невиконання власних рішень з питань планів будівництва каскаду ГЕС на Дністрі обласною радою. За його оцінкою поширена інформація не відповідає дійсності і є неправдивою.

Тож реальна ситуація вочевидь вимагає прояснення.

На основі доступної ЕГО «Зелений Світ» інформації можна констатувати таке: аргументи та висновки, напрацьовані тимчасовою контрольною комісією Тернопільської обласної ради, «Екологічний висновок щодо доцільності проектування і можливості будівництва каскаду ГЕС на Дністрі», затверджений Західним науковим центром НАН і МОН України, експертні висновки природничих кафедр ТНПУ ім. В. Гнатюка не було представлено Урядові для прийняття відповідних рішень про відмову від проектування Дністровського каскаду ГЕС.

Жодного звернення Тернопільської обласної ради до Кабінету міністрів України із всебічно аргументованою пропозицією «про відмову від реалізації намірів проектування та будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі» надіслано не було.

Найвагомішим наслідком того, що Уряд України не було поінформовано про аргументи і висновки, напрацьовані тимчасовою контрольною комісією Тернопільської обласної ради та залученими до її роботи авторитетними науковими закладами, стало затвердження Кабінетом міністрів 13 липня 2016 року «Програми розвитку гідроенергетики України до 2026 року», яка передбачає будівництво на Дністрі каскаду з шести ГЕС.

Повний текст коментарів ЕГО «Зелений Світ» щодо виконання Тернопільською обласною радою власних рішень з питань планів будівництва каскаду ГЕС на Дністрі можна завантажити звідси.

Фото Олександра Степаненка вгорі - маловоддя на Дністрі у околицях села Лука Городенківського району, вересень 2016 р.

Фото внизу авторства Ірини Пустиннікової - Дністер нижче гирла Збруча, 2016.

коментарі: 0 

Коментарі зупинено

Поширити інформацію