Події / Події в Україні

На фестивалі Docudays UA цього року домінувала тема збереження довкілля

29.03.2017
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

24 – 31 березня у Києві тривав ХІV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Вперше за його історію головною темою фестивалю стали екологічні права, зокрема з огляду на зміну клімату. Звідси й гасло цьогорічного фестивалю «4 градуси: прощавай Людино!».

28 березня, у Білій Залі Будинку Кіно відбулася презентація аналітичного дослідження «Справжня ціна вугілля в умовах війни на Донбасі: погляд крізь призму прав людини».

Видання підготоване ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» у співпраці з іншими організаціями-членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» за підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

Дослідження ґрунтується на інформації, зібраній під час моніторингової поїздки до контрольованих урядом України територій Луганської та Донецької областей, експертних інтерв’ю, а також на інформації, отриманій від органів державної влади та з відкритих джерел.

Справжня ціна вугілля Донбасу справді є надто великою. І складається вона не лише з економічних рахунків, але й з екологічних, соціальних, гуманітарних..

Грубі порушення екологічних прав на сході України – права на чисте довкілля – стали результатом багаторічного руйнування і забруднення довкілля підприємствами вугільної галузі. Ці аспекти під час презентації окреслив Олег Савицький, експерт з з кліматичної та енергетичної політики Національного екологічного центру України. «Поточний стан Донбасу видається мені втіленою антиутопією. Наслідки невдалої державної енергетичної політики та корупції у вугільній галузі є нищівними у всіх аспектах, але вплив на стан довкілля є не менш катастрофічним, ніж війна. Масштабне забруднення, поширення токсичних відходів та руйнування екосистем в регіоні Донбасу та поза його межами наразі є наслідком стратегічного провалу держави, яка вчасно не вирішила проблеми вугільної галузі і не почала розбудову відновлюваної енергетики, яка є невід’ємним елементом сучасної постіндустріальної економіки», – розповів Олег Савицький.

«Іноді назву нашого дослідження сприймають дещо однозначно: думають, що книга лише про вартість видобутку вугілля. Насправді у дослідженні ми говоримо не лише про це. Ми пишемо про цілий комплекс проблем краю, які пов’язані із вуглевидобутком: про корупцію, контрабанду вугілля під час війни, занедбане довкілля, дитячу працю, порушення соціальних і трудових прав шахтарів, перспективи розвитку регіону та інші проблеми. У виданні також говоримо про причини цих проблем, про те, що зумовило війну в шахтарському регіоні.

Так, важлива частина книги присвячена опису схем розкрадання державних коштів у вугільній промисловості, багаторічному економічному визиску природи, людей і громад Донбасу. Все це разом обумовило люмпенізацію частини місцевого населення, зневіру в державі та створило сприятливий ґрунт для російської пропаганди, а згодом і військової агресії», – розповідає про зміст дослідження Володимир Щербаченко, голова ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив".

Аналіз зібраних у звіті матеріалів свідчить про численні порушення соціальних, трудових та екологічних прав, обмежені можливості для самореалізації місцевих жителів та неінклюзивність економічних інститутів у регіоні.

"Після початку збройного конфлікту понад 70 % шахт усіх форм власності залишились на території, що контролюється незаконними збройними формуваннями. Варто розуміти, що залишились це - не просто шахти, а передусім люди, які працюють в небезпечних умовах. У нашому дослідженні ми намагались висвітлити ситуацію з порушеннями прав шахтарів по обидва боки лінії розмежування, однак інформація про стан дотримання трудових та соціальних прав на тимчасово окупованій території є фрагментарною, в тому числі через знищенням незалежного профспілкового руху на тимчасово окупованій території, переслідування та залякування профспілкових діячів, які могли би донести інформацію про реальну ситуацію", – стверджує Анастасія Некрасова, аналітик ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив".

Під час презентації у Білій залі зав’язалася жвава дискусія. Зокрема, присутніх цікавило те, чи готові самі шахтарі до позитивних змін - адже у суспільстві є стереотип, що шахтар не може працювати не у вугільному секторі.

Блогер, один із авторів видання, Денис Казанський навів низку прикладів на спростування цього стереотипу, в тому числі згадав свого колегу Максима Бутченка, який 12 років пропрацював шахтарем на Донбасі, а нині є відомим журналістом.

Презентація відбулася в рамках правозахисної програми Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA за участі авторів дослідження.

Модератором презентації виступала журналістка Ольга Веснянка.

Повний текст дослідження «Справжня ціна вугілля в умовах війни на Донбасі: погляд крізь призму прав людини» можна завантажити звідси.

 

Фото Олександра Степаненка

Поширити інформацію