Події / Події організації

Нам 20 років - як все починалося?

18.12.2017

18 грудня виповнилося двадцять років від часу створення «Екологічно-гуманітарного об’єднання Зелений Світ». З цієї нагоди у Центральній районній бібліотеці відбулася урочиста зустріч, на якій було представлено ілюстровану презентацію, присвячену історії нашої організації та ювілейну брошуру «ЕГО «Зелений Світ»: двадцять років діяльності, бачення шляхів розвитку».

«Екологічно-гуманітарне об’єднання Зелений Світ» (ЕГО «Зелений Світ») було створено 18 грудня 1997 року у місті Чорткові Тернопільської області, як громадську організацію природоохоронного та гуманітарного напрямків діяльності.

Метою діяльності ЕГО «Зелений Світ» було визначено збереження природної та історико-культурної спадщини, як необхідних умов гармонійного життя людини, а також захист екологічних прав.

Членами-засновниками ЕГО «Зелений Світ» у 1997 році були: інженер Олег Боровий, лікар Олександр Степаненко та архітектор Дмитро Шеремета.

Членами Координаційної ради, першого керівного органу ЕГО «Зелений Світ» за Статутом 1998 року, окрім засновників, було обрано: Оксану Помозибіду, Володимира Компанійця, Дарію та Валерія Скляриків, Лідію Виклюк.

Учасники ЕГО «Зелений Світ» декларували прагнення дотримуватися у власних діях етичних принципів гуманізму, поваги до природи, відкритості та гласності, активної громадянської позиції та відповідальності, партнерства, скромності та ощадливого використання природних ресурсів.

Впродовж 20 років «Зелений Світ» одночасно працював на місцевому, регіональному, національному та національному рівні. Нами було реалізовано десятки проектів та громадських ініціатив. Найбільш активними членами організації практично в усі роки її діяльності були: Олег Боровий, Наталія Богданець, Валерій Гонтар, Зоряна Лесейко, Володимир Компанієць, Любомир Махомет, Оксана Помозибіда, Олександр Степаненко, Людмила Чижишина.

Добрий досвід волонтерської участі у справах організації за цей час отримало чимало молодих людей: Ольга та Антон Гонтар, Інна та Оксана Дзиндра, Любов Лазука, Уляна Марчак, Богдан та Марія Махомет, Андрій Оленюк, Віталій Попов, Інна Піхут, Христина Погорецька, Тетяна Романишин, Антон та Андрій Степаненки, Марія Безушко, Олексій Гуска та ін..

Розвиток організації триває. Цього року розроблено Стратегію розвитку ЕГО «Зелений Світ» на 2017 – 2020 роки. У ній визначено місію організації - сприяти побудові в Україні суспільства, яке шанує Природу та права людини

Стратегічними напрямами діяльності ЕГО «Зелений Світ» на цей період визначено:
• Екологічну просвіту та виховання
• Правове та гуманістичне виховання
• Захист екологічних прав
• Сталий розвиток на рівні місцевих громад
• Природно-заповідну справу
• Попередження зміни клімату та адаптація до неї
• Розвиток екологічного туризму
• Виховання поваги до людської гідності та прав людини
• Збереження історико-культурної спадщини
• Видавничу діяльність
• Організаційний розвиток ЕГО «Зелений Світ»
• Персональний розвиток та самоосвіту членів ЕГО «Зелений Світ»
• Співпрацю у спілках та коаліціях громадських організацій

З повним текстом Стратегії розвитку ЕГО «Зелений Світ» на 2017 – 2010 роки можна ознайомитися на сайті організації.

Усі охочі можуть отримати в організації згадану тут ювілейну брошуру «ЕГО «Зелений Світ»: двадцять років діяльності, бачення шляхів розвитку».

 


Поширити інформацію