Події / Події організації

Мандрівний Docudays UA – у столиці ткацького мистецтва Гуцульщини

12.11.2018
автор: Олександр Степаненко, ЕГО Зелений Світ

Село Яворів на Косівщині відоме тим, що тут найкраще збереглося донині мистецтво ручного виготовлення «ліжників» - традиційних тканих гуцульських килимів, призначених водночас прикрашати оселю та зберігати тепло.

Загальноосвітню школу у Яворові, як і наш «Зелений Світ», єднають роки партнерської співпраці з Національним природним парком «Гуцульщина». Яворівська школа цікава ще й тим, що тут впроваджено цілу низку заходів з енергозбереження, великих та малих: від переходу на електроенергію у системі опалення з використанням трьохзонних лічильників, заміни вікон на металопластикові склопакети - до утеплення учнівських крісел "мікро-ліжниками" місцевого виробництва. 

Ясна річ, цьогорічна стежка "Мандрів Docudays UA від Збруча до Черемошу" не могла обминути цієї цікавої школи.

От і цього разу на зустрічі з кінофестивалем Docudays UA, яка відбулася 9 листопада, окрім учнів та вчителів Яворівської школи були присутні представники Національного природного парку Зоряна Гостюк та Віра Дійчук. А тематика фільмів та спілкування в аудиторії, окрім правової та патріотичної, включала ще й питання збереження природної спадщини, дружньої для довкілля поведінки, енергозбереження, екологічних прав тощо.

Фестивальною програмою у Яворівській школі було передбачено перегляд та обговорення фільмів у різних вікових групах учнів. Проблематики глобальної зміни клімату торкалася кінострічка «Дякую за дощ» норвезької режисерки Юлії Дагр - з цьогорічної програми Мандрівного Docudays UA. Жваве обгорнення викликали питання утилізації побутових та електронних відходів - після перегляду фільму «Край електросміття» з колекції кіноклубів «Docudays UA». Питання загроз для екосистем гірських річок від діяльності гідроелектростанцій зачіпав сюжет короткометражки «Річка Туа, останні дні».

Крім цього спільноті школярів було представлено друковані видання українських природоохоронних громадських організацій та презентацію «Причини та наслідки паводку 2008 року на гірських річках Карпат та на Дністрі».

Команда Мандрівного фестивалю Docudays UA дякує за сприяння у його проведенні директорці Яворівської школи Вікторії Лосюк та директору НПП «Гуцульщина» Юрію Стефураку та сподівається на розвиток нашого партнерства.

 

Поширити інформацію