Події / Події організації

Безкарність провокує власника ГЕС на подальше порушення законодавства

02.12.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Прикладом правового невігластва та свавільного ставлення до річки є практика власника МГЕС на Збручі у селищі Скала-Подільська Тернопільської області - ТзОВ «Сібекс» (м. Кам’янець-Подільський). Хоча МГЕС працює не перший рік, державна екологічна експертиза її проекту ніколи не проводилася. Держекоінспекція в Тернопільській області впродовж тривалого часу не реагувала на це порушення природоохоронного законодавства.

У ситуації безконтрольності з боку держави ТзОВ «Сібекс» у 2016 році вдавалося до самовільного перегороджування течії річки, щоб збільшити потік води на гідроагрегат. Тоді це спровокувало хвилю протестів громадських активістів та спробу власноруч демонтувати самовільно споруджену дамбу. Держекоінспекція у Тернопільській області (ДЕІ) самоусунулася тоді від виконання власного обов’язку - змусити власника МГЕС демонтувати греблю та пройти державну екологічну експертизу проекту.

24 жовтня 2019 року ЕГО "Зелений Світ" було зафіксовано на місці, у Скалі-Подільській, виконання проекту реконструкції МГЕС та гідротехнічних споруд - проведення земляних та будівельно-монтажних робіт в руслі річки Збруч та на землях Державного водного фонду.

У відповідь на наш запит ДЕЇ повідомила, що реконструкція МГЕС виконується без проходження процедури оцінки впливу на довкілля, що заборонено законодавством. Держекоінспекція повідомила також, що нею подано позов до Тернопільського окружного адміністративного суду щодо заборони протизаконної діяльності ТзОВ «Сібекс».

 

*   *    *  

Цю публікацію створено у рамках інформаційної кампанії з популяризації відновлюваних джерел енергії, яку проводить група українських природоохоронних організацій. Згадана вище інформаційна кампанія координується Центром екологічних ініціатив “Екодія” (https://ecoaction.org.ua/) та підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ) Федеральним міністерством Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU). Оцінки та публікації, які поширюються в ході кампанії, відображують винятково думки авторів і не відображують офіційну позицію Федерального міністерства Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU).

 

 

 

Поширити інформацію