Про нас / Проекти

За дружню до Природи енергетику, проти "проектів-монстрів"!

01.06.2019

У 2019 році ЕГО "Зелений Світ" бере участь у інформаційній кампанії з популяризації проектів відновлюваної енергетики та енергозбереження, яку проводить група громадських природоохоронних організацій, об’єднаних в Українській кліматичній мережі (http://climategroup.org.ua/)

У ХХІ столітті Світ переживає чергову енергетичну революцію, спричинену вичерпанням запасів органічного палива , а також негативним впливом вуглецевої енергетики на природне довкілля та здоров’я людини. Одним з найбільш загрозливих глобальних процесів, запущених використанням органічного палива (вугілля, нафти, газу та ін.), є зміна клімату. Україна не забезпечує власні потреби у традиційних енергоресурсах за рахунок власних родовищ і змушена імпортувати їх. До того ж усі нині діючі електростанції, які працюють на викопному паливі (ТЕС та АЕС) через 30 років повністю вичерпають свій ресурс експлуатації.

Тому розвиток енергозбереження та перехід та відновлювані джерела (ВДЕ), на основі використання енергії Сонця, вітру, біомаси, біогазу, водних потоків, геотермальної енергії є особливо актуальним - з точки зору енергетичної незалежності нашої країни.

Відтак громадські природоохоронні організації вітають намагання держави заохочувати розвиток енергетики на основі ВДЕ та енергозбереження.

Зрозуміло, що сталою може бути лише така практика розвитку ВДЕ, яка мінімально шкодить Природі, є безпечною з технологічною точки зору, наближеною до споживача та економічно доступною. Ми виступаємо проти енергетичних мега-проектів, які плануються на цінних природоохоронних територіях: каскаду ГЕС на Дністровському каньйоні, вітропарку на Карпатській полонині Боржава, гідроакумулюючої електростанції на Бузькому Гарді. Ми вважаємо також необгрунтованим з економічної, політичної, безпекової та правової точки зору проект добудови ядерних реакторів ХАЕС 3,4.

У "проектів-монстрів" є достатньо дружніх до Природи альтернатив!

В ході інформаційної кампанії ми будемо висвітлювати проблеми, які перешкоджають розвиткові проектів ВДЕ та енергозбереження. Ми також звертатимемось до політиків з пропозиціями розвивати в Україні практики енергозбереження, дружні до Природи та безпечні види енергетики на основі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Вимагатимемо зупинити реалізацію "проектів-монстрів"!

Підписати петицію, адресовану українським політикам, з вимогами активізувати розвиток енергозбереження та ВДЕ можна за посиланням - https://ecoaction.org.ua/100re

Наша інформаційна кампанія підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ). Федеральне міністерство Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU) підтримує цю ініціативу на підставі рішення, ухваленого парламентом Німеччини.

Поширити інформацію