Події / Події організації

Чи може біг по колу компенсувати непрозорість у процесі реалізації Плану дій?

22.06.2019
автор: Олександр Степаненко, ЕГО Зелений Світ

 

Чортківська міська рада днями запросила всіх мешканців та гостей міста 21 червня приєднатися до проведення "Днів", а точніше "Дня сталої енергії" , які уже третій рік поспіль проходять у Чорткові. Цьогоріч їх приурочено до "Європейського тижня сталої енергії". Найбільш чисельним та видовищним у програмі "Дня" став Загальноміський пробіг "Сортуємо сміття разом". Натомість круглий стіл "100% ВДЕ до 2050 року - перші кроки", проведений у сесійній залі, зібрав переважно ... гостей міста.

ЕГО "Зелений Світ” щороку бере участь у проведенні "Днів сталої енергії". Ми вітали підписання у березня 2016 року Чортківським міським Головою Володимиром Шматьком Угоди мерів "За сталий енергетичний розвиток на місцевому рівні". Як відомо, Угода мерів – ініціатива Євросоюзу, котра охоплює місцеві органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Слідуючи цим зобов’язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року. Таким чином вони прагнуть спряти розвитку екологічно-орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. Головним зобов’язанням міст-підписантів (а таких в Україні налічується вже більше 150) є розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку (ПДСР) та звітування про хід його впровадження кожні 2 роки.

ЕГО "Зелений Світ" вітав розроблення ПДСРіК на період до 2030 року, який було затверджено у червні 2017 року, а також політичну заяву міського Голови про готовність Чорткова перейти на 100% ВДЕ до 2050 року !

І все ж, на наш погляд, процес розроблення ПДСРіК Чорткова відбувався без належного інформування та залучення усіх зацікавлених сторін. Ми вважаємо, що для розробки Плану дій повинна створюватись більш представницька команда, сформована з фахівців з різних галузей: економістів, метеорологів, фахівців енергетики, системи охорони здоров’я, водного та зеленого господарства, представників енергопостачальних підприємств, громадських організацій, політичних партій, ЗМІ тощо. Наскільки нам відомо, такої групи не було створено.

Цілі, встановлені у ПДСРіК Чорткова, на нашу думку, є недостатньо амбітними. Наприклад, Планом дій передбачено зростання до 2030 року частки ВДЕ усього лише на 2%. Виникає пинаття: як же досягнути при такому темпі 100-відсотвових ВДЕ у наступні двадцять років?!

Тому власне "Зелений Світ" вважав за доцільне розробити власну Громадську оцінку ПДСРіК, яку публічно представила на других "Днях сталої енергії" 31 травня 2018 року наша колега, депутат Чортківської міської ради пані Зоряна Лесейко. Мета Громадської оцінки - започаткування прозорого процесу доопрацювання ПДСРіК за участі усіх зацікавлених сторін.

Доводиться з жалем констатувати, що впродовж року, який сплив від "Днів сталої енергії - 2018", такий процес не було започатковано. Ми не змогли відшукати на сайті міської ради ані самого ПДСРіК, ані звіту про його виконання, хоча в структурі сайту й передбачено окремий розділ "Енергоефективність"

Тому напередодні "Дня сталої енергії - 2019" змушені були звернутися до Міського голови із запитом з кількох дотичних питань. На запита отримали відповідь, вчасно, електронною поштою. Ось вона.

Що ж до круглого столу "100% ВДЕ до 2050 року", то на ньому "Зелений Світ" анонсував ініціативу громадських організацій "Української кліматичної мережі" - збору підписів під зверненням до політиків, котрі зараз змагаються за місця у Парламенті з вимогою зробити одним з пріоритетів оновленої влади розвиток дружньої до Природи енергетики на основі відновлюваних джерел, а також - енергозбереження.

Ми представили також власну презентацію про негативні екологічні наслідки спорудження ГЕС та дамб на річках басейну Дністра.

На жаль, на круглому столі не вдалося отримати інформації про "перші кроки" впровадження ВДЕ, які ініціює міська рада. Адже поки що таких проектів нема. Це звісно ж, не означає, що мерією не реалізуються інші проекти з енергозбереження та протидії зміні клімату. Такі прецеденти є - це й комплексна енергомодернізація школи №5, і будівництво комунальних очисних споруд, і закладення парку Пам’яті Небесної сотні. Що ж до поодиноких проектів використання ВДЕ, то поки що вони представлені у нашому місті лише приватними комерційними ініціативами.

І все ж, хотілося б, аби проголошені плани дій, проекти та зобов’язання реалізовувалися міською владою прозоро, відповідально і послідовно. І щоб участь громади у цьому процесі не перетворювалася у подобу керроллівського "Гасай-кола", у видовищні шоу з роздачею подарунків...

 

 

Поширити інформацію