Публікації / Зелена енергетика

Сонячні панелі знову можна встановлювати на землі !

06.08.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ
джерело: Газета СВОБОДА, м. Тернопіль

Сьогодні Президент України нарешті підписав закон, якого чекали тисячі власників домашніх сонячних електростанцій та тисячі з тих, хто планував їхнє встановлення. Тепер українці знову можуть робити інвестиції у сонячні панелі в себе на будинку та на власній землі, а також продавати надлишок виробленої електроенергії за вигідним "зеленим тарифом".

Як відомо, Верховна Рада у квітні цього року прийняла зміни до закону "Про альтернативні джерела енергії", яким обмежила право власників домогосподарств встановлювати сонячні панелі на землі. Це рішення, поза сумнівом, було пролобійоване інтересами великого енергетичного бізнесу, який відчув, що останніми роками в Україні народився і швидко росте його конкурент, який з часом може похитнути монопольне становище "енергобаронів" на ринку електроенергії - тисячі малих сонячних електростанцій (СЕС), які за власні кошти встановили українці у своїх домогосподарствах. До слова, маленька Тернопільщина за кількістю малих СЕС, встановлених минулоріч, вийшла на друге місце в країні!

Це рішення Парламенту викликало хвилю протестів громадських організацій та людей, котрі вже інвестували у проекти встановлення СЕС немалі кошти. Багато хто вже розпочав їхнє встановлення на вільній земельній ділянці, а тут раптом опинився в ситуації, коли гроші, вкладені ним в купівлю обладнання і виконання робіт, могли бути змарнованими. Адже, як відомо, сонячна енергетика вимагає значних початкових інвестицій (від 800 євро на 1 кВт встановленої потужності), вільних ділянок (близько 6,5 кв. м на 1 кВт) та можливостей підключення. Що ж до експлуатаційних витрат, то вони у процесі роботи СЕС є дуже незначними, а прибуток власника може бути суттєвим - за рахунок діючих нині в Україні високих ставок "зеленого тарифу" . В результаті інвестиції у малі сонячні станції окупаються в даний час за 5 - 7 років.

Тож під тиском громадськості Верховна Рада змушена була зробити крок назад, підтримавши за 10 днів до виборів законопроект “Про внесення змін до статті 9-1 Закону України "Про альтернативні джерела енергії" щодо врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами”, яким скасовано попередні скандальні правки.

Здоровий глузд переміг - що не може не тішити! Останні зміни у законі дозволяють застосовувати “зелений” тариф для продажу електроенергії, яку виробляють приватні сонячні електростанції потужністю до 30 кВт, та скасовують обов’язково умову щодо розміщення таких установок виключно на дахах або фасадах будівель. Відтепер тисячі українців знову можуть зробити свою інвестицію в дружню до Природи енергетику та енергонезалежність України, встановивши сонячну електростанцію в себе на будинку, або на власній земельній ділянці.

Цього року група громадських природоохоронних організацій, об’єднаних в "Українській кліматичній мережі", проводить інформаційну кампанію за пріоритетний розвиток енергетики на основі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Сонячна, вітрова та біо-енергетика вже досягли необхідного технічного та економічного рівня для широкого впровадження. Енергетичний перехід на основі використання ВДЕ бурхливо розвивається в цілому світі. Нові технології дозволяють забезпечувати зростаючі потреби в електроенергії, поступово заміщуючи застарілі, екологічно шкідливі та небезпечні потужності вугільної, атомної та великої гідроенергетики. Енергетика на основі ВДЕ у поєднанні з технологіями зберігання та перетворення енергії в перспективі може повністю забезпечити всі енергетичні потреби країни.

В першу чергу сприяння держави потрібне розвиткові розподіленої генерації з ВДЕ, коли громадяни та підприємства одночасно на місці виробляють і споживають електроенергію. Ми прагнемо, щоб до розбудови відновлюваної енергетики долучалося якомога більше місцевих громад, підприємств та приватних господарств.

В рамках кампанії ми збираємо підписи під зверненням до політиків, метою якого є включення до програм політичних партій, нового Парламенту та Уряду положень про пріоритетний розвиток ВДЕ та енергозбереження, а також усунення перешкод на шляху цього розвитку.

Ознайомитися із змістом звернення та підтримати його можна на сторінці - https://ecoaction.org.ua/100re

Спільно підтримаймо розвиток в України дружньої до Природи енергетики, яка до того ж сприяє економічному розвиткові на місцях, підтримує енергетичну незалежність нашої країни та дозволяє багатьом людям відкрити власний прибутковий бізнес.

*  *   * 


Поширити інформацію