Події / Міжнародні події

Розпочалися Міжнародні кліматичні переговори

 

У німецькому місті Бонн з 6 по 17 листопада відбудуться переговори Організації Об’єднаних Націй (COP23) на тему зміни клімату. У переговорах візьме участь як офіційна українська делегація, так і представники провідних українських екологічних організацій, що є експертами у цій тематиці.

 

У 2017 році руйнування, спричинені ураганами, повенями та посухами, досягли рекордних масштабів, тому на переговорах як ніколи гостро стоятиме питання, чи достатньо зусиль держави приділяють сьогодні кліматичній темі.
Не оминути гострих запитань і українській делегації. На думку екологічних експертів, Україні необхідно заявити амбітнішу ціль зі скорочення викидів СО2, а також ухвалити на національному рівні політику 100% переходу енергетичного сектору на використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) до 2050 року.

14 липня 2016 року Верховна Рада України ратифікувала Паризьку Угоду - зобов’язання країн протидіяти зміні клімату, та всіляко зменшувати викиди парникових газів у різних галузях економіки.

Національно-визначений внесок (НВВ) країн зі скорочення викидів СО2 в рамках угоди обов’язково має вести до утримання світової температури на рівні зростання не більше ніж на 2 (1,5) градуси. Поточний внесок України обумовлює можливість росту викидів на 40% порівняно з 1990 роком.

З такими зобов’язаннями Україна має слабкі переговорні позиції для залучення кліматичних інвестицій від ООН. Це може призвести до того, що Уряд може не отримати доступ до ринкових механізмів фінансування. Позиції українських кліматичниї експертів є більш амбітними та рішучими.

З підписанням Паризької угоди, в кліматичній політиці щороку зростає роль не тільки Уряду, а й рішень на рівні місцевого самоврядування. Наприклад, у США, незалежно від позиції президента, окремі міста та штати заявили про свою відданість цілі скорочення викидів і розвитку відновлюваних джерел енергії.

В Україні 153 міста підписали Угоду Мерів, чим заявили про наміри скорочувати викиди СО2. Але для втілення цих обіцянок потрібні інвестиції, які не в останню чергу залежать від активності України на міжнародних кліматичних переговорах.

Позиції та думки експертів, аналітика, мультимедійні матеріали з переговорів з’являтимуться на сайті Української кліматичної мережі (УКМ) http://climategroup.org.ua/

Українська кліматична мережа (УКМ) – це мережа українських неурядових екологічних організацій, що співрацюють з метою реалізації права громадян на життя в безпечному навколишньому середовищі у зв’язку із загрозою глобальної зміни клімату. Мета УКМ – сприяння збереженню клімату через освіту населення і участь у виробленні і реалізації кліматоохоронної політики України.

ЕГО «Зелений Світ» є членом Української кліматичної мережі від моменту її створення у 2000 році


Поширити інформацію