Про нас / Звіти

Робочий звіт за проектом «Реалізація права громадської участі у створенні Національного природного парку «Дністровський каньйон»

21.04.2010
Проект виконувався „Екологічно-гуманітарним об’єднанням Зелений Світ” (ЕГО „Зелений Світ”) у 2009 – 2010 роках за підтримки Global Greengrants Fund (США).

Головною метою діяльності у проекті було громадське лобіювання процесу створення Національного природного парку (НПП) «Дністровський каньйон».

Активні дії ЕГО „Зелений Світ” фактично були розпочаті до формального старту проекту.

У квітні – травні 2009 року активісти ЕГО „Зелений Світ” здійснили декілька волонтерських моніторингових турів у Монастирському (с. Устя Зелене, с. Лука, с. Петрилів), Заліщицькому (с. Устечко, с. Печорна, м. Заліщики) та Борщівському (с. Пилипче, с. Трубчин) районах Тернопільської області.
Під час турів встановлювалися контакти з цільовими групами місцевого населення (представники органів місцевого самоврядування, вчителі, підприємці, священнослужителі, молодь). Природні ландшафти обстежувалися на предмет дотримання природоохоронного законодавства та виявлення у долині Дністра та його приток цінних з точки зору заповідання ділянок. За результатами проведеного обстеження було направлено декілька звернень до Державного управління охорони навколишнього природного середовища та Державної екологічної інспекції у Тернопільській області.

19 червня 2009 року на обласному Екофорумі у с. Коропець Монастириського району представники ЕГО «Зелений Світ» оголосили про початок активних дій у проекті та представили власний попередній досвід громадської діяльності у природно-заповідній справі, розвиткові екомережі, моніторингу наслідків стихійного лиха (катастрофічний дністровський паводок 2008 року).

В червні 2009 року організація ініціювала Всеукраїнську громадянську кампанію «Дністровська екологічна хвиля». Учасники кампанії мають на меті об'єднати можливості влади та громадянського суспільства з тим, аби дієво сприяти розвиткові природно-заповідної справи у дністровському регіоні, пропагувати цілі створення національного парку, що відповідають інтересам мешканців краю та сталому розвиткові місцевих громад. Громадські лідери вимагатимуть від правоохоронних органів припинення порушень природоохоронного законодавства на територіях, що вже увійшли до складу формально існуючого регіонального ландшафтного парку „Дністровський каньйон”. Громадянська кампанія в кінцевому сенсі повинна змусити органи влади усіх рівнів беззастережно виконати положення законів України та указів Президента стосовно створення НПП „Дністровський каньйон”.
Станом на 23 червня 2009 року „Декларацію цілей громадянської кампанії Дністровська екологічна хвиля” (http://greenworld.org.ua/index.php?id=1245752917 ) підтримали представники 46 громадських природоохоронних та правозахисних організацій, заповідних установ та туристичних агенцій.
Було розроблено та видано перший наклад інформаційної брошури „Кому потрібен національний природний парк „Дністровський каньйон і хто боїться його створення”.

10 – 12 липня 2009 року було проведено триденний інформаційний тур до Борщівського району Тернопільщини. У ньому взяли участь представники Національного екологічного центру України (НЕЦУ), ЕГО „Зелений Світ”, екоклубу „Ковчег”, спелеоклубу „Кристал”, фахівці-екологи, журналісти.
Під час туру було обстежено цікавих у сенсі заповідання природних ділянок долин Дністра, Нічлави, Циганки та Збруча. Проведено зустрічі з керівниками та депутатами сільських рад, а також з мешканцями сіл Кривче, Пилипче, Устя, Вільховець, Шишківці та Сков'ятин. Розповсюджувалася брошура „Кому потрібен національний природний парк „Дністровський каньйон і хто боїться його створення?”.
За результатами туру було направлено декілька звернень до Державного управління охорони навколишнього природного середовища, Державної екологічної інспекції, природоохоронної прокуратури Тернопільській області, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

Впродовж травня - серпня 2009 року ЕГО «Зелений Світ» та окремими його партнерами було направлено інформаційні запити та звернення Головам Тернопільської обласної ради Тернопільської обласної державної адміністрації, Борщівської, Бучацької, Заліщицької, Монастирської районних державних адміністрацій (РДА) з пропозиціями виконати попередні рішення стосовно створення НПП «Дністровський каньйон», з”ясувати причини гальмування у цьому процесі, включити представників НДО до складу Робочої групи з питань організації в Тернопільській області НПП «Дністровський каньйон», а також запропонувати виконавчим комітетам місцевих рад, які досі не погодили акти вибору земельних ділянок для включення до НПП, повторно винести на сесії відповідні питання тощо.

23 липня - 5 серпня 2009 року було проведено водну експедицію Дністром. Її учасники пройшли у сплаві відстань близько 130 кілометрів між історичними селами Устечко Заліщицького району і Окопи Святої Трійці – Борщівського. Під час туру було обстежено низку цікавих у сенсі заповідання природних ділянок долини Дністра. Проведено зустрічі з керівниками та депутатами місцевих рад, представниками закладів освіти та культури, священнослужителями, з пересічними мешканцями м. Заліщики, сіл Устечко, Нирків, Іване Золоте, Зелений Гай, Печорна, Добрівляни, Городок, Зозулинці, Синьків, Колодрібка, Пилипче, Устя, Горошова, Мельниця Подільська, Вільховець, Дзвенигород, Трубчин, Окопи.
Учасники експедиції взяли участь у сходах місцевих громад сіл Устечко та Вільховець, на яких розглядалось питання про створення НПП. Серед мешканців придністровських сіл розповсюджувалася брошура „Кому потрібен національний природний парк „Дністровський каньйон і хто боїться його створення”.
У експедиції брали участь представники ЕГО „Зелений Світ” (Чортків), НЕЦУ (Київ), ХМГО „Печеніги” (Харків), МГО „Веселий дельфін” (Миколаїв), екоклубу „Ковчег” (Чортків).

16 – 18 жовтня було проведено черговий інформаційний тур та робочу зустріч з питань створення НПП "Дністровський каньйон" у Бучацькому районі. Учасники „Дністровської екологічної хвилі” мали можливість спілкуватися з головами та депутатами місцевих рад, представниками навчальних закладів, працівниками лісових господарств м. Бучач, с. Золотий Потік , Стінка, Космирин, Язловець, Бариш. Оглянули також кілька природних ландшафтів в околицях цих сіл. Взяли участь у сходах місцевих громад селища Золотий Потік, на якому розглядалось питання про створення НПП.
16 жовтня заступником Голови Бучацькою РДА у присутності учасників „Дністровської екохвилі” було підписано документи про погодження створення НПП у межах району на площі 3599,5 гектарів! Керівництво Бучацької РДА виступило з ініціативою розміщення центральної адміністрації НПП на території району – у історичному селищі Золотий Потік.
У турі брали участь представники ЕГО „Зелений Світ” (Чортків), РГО „Зелений Світ” (Бучач), НЕЦУ (Київ), МГО „Веселий дельфін” (Миколаїв), екоклубу „Ковчег” (Чортків), кафедри географії Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка.

28 жовтня представники громадських природоохоронних організацій, туристичних агенцій, наукових закладів, що підтримали Всеукраїнську громадянську кампанію „Дністровська екологічна хвиля”, провели у Києві прес-конференцію для українських та іноземних ЗМІ - під гаслом „Одне з природних чудес України – під загрозою!” Учасники прес-конференції звернули увагу на факти, що свідчать про організовану системну протидію процесові утворення НПП "Дністровський каньйон" з боку корумпованих кіл, зацікавлених у тіньовій приватизації земель Подністров”я та пограбуванні його природних ресурсів. У прес-конференції взяли участь: Галина Проців, ГО „Край” (м. Бережани), Віктор Мельничук, НЕЦУ (м. Київ), Сергій Підмогильний, туристична агенція „Terra inkognita” (м. Київ), Олександр Степаненко, ЕГО „Зелений Світ”(м. Чортків).
27 листопада 2009 року Міністру охорони навколишнього природного середовища України (Мінприроди) Г. Філіпчуку було направлено колективне звернення учасників всеукраїнської громадянської кампанії «Дністровська екологічна хвиля» „Щодо проекту Указу Президента України про створення НПП „Дністровський каньйон”. Звернення підписали представники 32 громадських природоохоронних організацій України. Підписанти звернення висловилися за найскоріше підписання президентського Указу та запропонували закласти у текст Указу положення, котре давало б можливість у перспективі розширити площу НПП „Дністровський каньйон” за рахунок територій Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.
Впродовж грудня 2009 року керівництво Борщівської, Заліщицької та Монастириської РДА під тиском Адміністрації Президента України та громадськості змушено було погодити створення НПП у межах своїх районів.
3 лютого 2010 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ „Про створення національного природного парку «Дністровський каньйон», відтак головної цілі проекту було досягнуто.

Однак в зв”язку з виборами Президента, кадровими змінами у державній владі та неприйняттям Держбюджету на 2010 рів станом на квітень жодних практичних кроків стосовно створення нових території ПЗФ не здійснено.
Тому за ініціативою групи українських природоохоронних організацій (у т. ч. ЕГО „Зелений Світ”) було направлено Президенту України В. Януковичу та Прем'єр-міністру України М. Азарову чергове колективне звернення „Зберегти систему природно-заповідного фонду України!”, підтримане 108 НДО з України, Росії, Молдови, Білорусі.
Автори звернення закликають вищих посадових осіб держави не допустити будь-яких спроб скасування статусу об’єктів природно-заповідного фонду, гальмування процесу їхнього становлення, зменшення їх територій чи погодження на заповідних землях реалізації руйнівних для природного довкілля проектів, зробити все можливе для того, аби згадані цілі були забезпечені надійним фінансуванням з Державного Бюджету 2010 року, аби новостворені заповідні об’єкти отримали належне ресурсне забезпечення і до управління ними прийшли відповідальні та професійні люди.

10 лютого ЕГО „Зелений Світ” було відкрито виставку фотографії „Світло та тіні Дністровського каньйону”. Перше представлення виставки відбулося у Заліщицькому коледжі ім. Є. Храпливого Національного аграрного університету. Впродовж лютого – квітня 2010 року вона виставлялася у Центральній районній бібліотеці (м. Заліщики), Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка, Чортківському державному педагогічному училищі ім. О. Барвінського, школах м. Чорткова. Ця виставка – чергова спроба привернути увагу до проблем збереження мальовничих краєвидів Подністров”я, формувати позитивне ставлення до заповідної справи серед місцевих громад.

Хід проекту активно висвітлювався у ЗМІ.

Приклади розміщення інформації у мережі Інтернет:

19. 06. 09 р.
Створення національного природного парку у Дністровському каньйоні давно на часі!
http://greenworld.org.ua/index.php?id=1244877541

19. 06. 09 р.
Катастрофічні наслідки липневого паводку 2008 року зумовлені тривалим нехтуванням принципами сталого розвитку.
http://greenworld.org.ua/index.php?id=1244877906

19. 06. 09 р.
На Дністрі підіймається хвиля...
http://www.greenworld.org.ua/index.php?id=1244877553

23. 06. 09 р.
Бюлетень "З берегів Золотої Липи" № 8, 23.06.09 р.

23. 06. 09 р.
Декларація цілей громадянської кампанії Дністровська екологічна хвиля
http://www.greenworld.org.ua/index.php?id=1245752917


24. 06. 09 р.
На Дністрі підіймається хвиля... 19 червня на обласному Екофорумі у с. Коропець «Антропогенні впливи на річку Дністер» представники ЕГО «Зелений Світ» оголосили про власні плани громадянської участі у справі створення національного природного парку „Дністровський каньйон”.
http://www.polepravdy.te.ua/?page=news&newsid=316&sub=

29.06.2009
РАЗОМ НАС БАГАТО !...
http://ecoclub.ukrwest.net/complete_new/ua/70

Декларація цілей громадянської кампанії «Дністровська екологічна хвиля»
http://www.polepravdy.te.ua/?page=news&newsid=318&sub=

30.06.2009 | Екологічні права
На Дністрі здіймається хвиля...
http://helsinki.org.ua/index.php?id=1246349017
http://www.khpg.org.ua/index.php?id=1246361530

"Дністровська екологічна хвиля" стартувала
http://maidan.org.ua/static/news/2009/1246437332.html

Декларація цілей громадянської кампанії «Дністровська екологічна хвиля»
pryroda.in.ua/blog/dnistrovska-ekologichna-hvylya/

Декларація цілей громадянської кампанії «Дністровська екологічна хвиля»
h.ua/story/209593/

Декларація цілей громадянської кампанії
"Дністровська екологічна хвиля"
sektor-3.org/?module=articles&c=news&b=1&a=279 –

22.07. 2009 р.
Тернопільска правда
На територіях “Дністровського каньйону” симпатії влади на користь розробників надр
http://t-pravda.te.ua/news/578/

Блог кампанії “Збережемо українські степи!”
За „тернові поля” замовимо слово… Обов”язково.
липня 26, 2009
http://pryroda.in.ua/step/za-%E2%80%9Eternovi-polya%E2%80%9D-zamovimo-slovo-obov%E2%80%9Dyazkovo/

„І плюс”
21.08.2009
http://iplus.net.ua/index.php?name=news&op=view&id=1293

Рік після паводку: що змінилося на Дністрі, як житимемо далі?
2009-08-12, Олександр Степаненко
http://t-pravda.te.ua/news/840/

01.09.2009 р.
Рік після паводку: що змінилося?
Сайт Робочої групи неурядових екологічних організацій з питань зміни клімату
1 вересня 2009
http://climategroup.org.ua/?p=243#more-243

Сайт Української річковоі мережі
Декларація цілей громадянської кампанії «Дністровська екологічна хвиля»
http://uarivers.net/activities/dnister_eh1.htm

Район на перепутті: розвивати заповідну справу та екологічний туризм, чи розробляти надра?
http://uarivers.net/activities/dnister_eh2.htm

1 вересня 2009 р.
„І Дністер, і кручі” – зберегти не можна втратити…
http://uarivers.net/activities/dnister_eh3.htm

16 жовтня
У справі "Дністровського каньйону" скресла крига
http://ecoternopil.gov.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=153&Itemid=54
http://www.polepravdy.te.ua/?page=news&newsid=404&sub=

27 жовтня
Під загрозою знищення - Дністровський каньйон (прес-анонс)
http://www.polepravdy.te.ua/?page=news&newsid=407&sub=

29 жовтня
http://kolomyya.org/se/sites/pb/?nid=20591&page=
http://sektor-3.org/?module=articles&c=news&b=1&a=317
http://www.khpg.org/index.php?id=1256827081


29 жовтня
Дністровський каньйон: природу – на дрова і камінь

http://www.radiosvoboda.org/content/article/1863652.html
http://life.pravda.com.ua/scandal/4ae98f9517273/
http://www.lesovod.org.ua/node/4943
http://www.khpg.org/index.php?id=1256823467
http://ua.redtram.com/go/227564770/
http://pryroda.in.ua/stepan/dnistrovskij-kanjon-prirodu-%E2%80%93-na-drova-i-kamin/
http://bei-news.blogspot.com/2009_10_25_archive.html

У Заліщицькому районі саботують ідею утворення національного природного парку “Дністровський каньйон"
29 жовтня 2009
http://zal.te.ua/novyny-zalischanschyny/u-zalischytskomu-rayoni-sabotuiut-ideiu-utvorennya-natsionalnogo-pryrodnogo-parku-dnistrovskyy-kanyon

Світло та тіні Дністровського каньйону
10 лютого 2010 р.
http://www.civicua.org/news/view.html?q=1349624

В Заліщиках відкрито виставку фотографії "Світло та тіні Дністровського каньйону"
10 лютого 2010 р.
http://www.polepravdy.te.ua/?page=news&newsid=477&sub=
Поширити інформацію