Події / Події організації

День Зимового Сонцестояння – і нарешті зима!

22.12.2011


Дні усе меншали, Сонце скочувалося до обрію… Але от наступає цей День, що зупиняє наступ пітьми. Маятник Року робить тривожну паузу – і вже за кілька днів поверне Землю на нове річне коло, життя - до чергового пробудження.

Нині народжується Молоде Сонце - і завтра вже покотиться до літа, наповнюючи світ - світлом.

Сонцестояння - одне з прадавніх, «космічних», природних свят. Різдво Христове також, мабуть, недаремно виявилось приуроченим до цієї переломної пори, позначеної перемогою світла, тепла, народженням чергового сонячного циклу.

Язичницький звичай влаштовувати в цю пору багаття, християнський - запалювати різдвяні свічки символізують зворушливе намагання «допомогти» Сонцю повернутися, щоб обдарувати Землю новим роком, новим врожаєм, новим буттям.

Адже так хочеться вірити, що хоча ще сьогодні за вікном ніч та мороз – рух до світла уже розпочато. Він неспинний, як рух світил. Як вічне оновлення, властиве життю.

Нарешті дочекалися першого у нинішньому році снігу й морозу – вранці було вже мінус 11, на завтра прогнозують ще більше мінусів… З’явилося відчуття наближення справжньої зими і – Різдва…

Але саме зараз варто згадати й про тих, хто в цю пору проводить довгі ночі просто неба. Зауважте, що у місті з’явилися стривожені зграйки чорних дроздів, омелюхів, чикотнів. Можна почути, як: «Сойка кричит человеческим голосом і обвиняет природу в преступленьях термометра против нуля» (Бродський). Ну й звісно ж - синиці особливо активно нагадують про себе. Варто лише кілька разів сипнути насіння на підвіконня: і в матимете нагоду побачити їх в усій безпосередності та розмаїтті…І переконаєтеся, що окрім звичайних великих серед них є ще й сині, й сіро-чорні, і навіть довгохвості – схожі на папужок… На той самий корм зрідка але досить зухвало претендуватиме ще й пташок дереволаз.

З годівлею синиць нема жодних проблем: несолене сало та соняшникове насіння – продукти у наших краях не дефіцитні. Лише шматок сала варто прикріпити до годівниці (гілки), аби сорока чи грак в одну мить не вкрали денну порцію кількох десятків синиць.

Що запропонувати дроздам та чикотням? Якщо не насушили вчасно горобини, глоду або дикого винограду, чи не наморозили обліпихи, на те вже нема ради…

Але вихід є: в дроздів навіть некондиційні яблука, виварена шипшина та сухофрукти користуються немалим попитом. А може у аптеці є сушені плоди аронії або глоду? Думаю, родзинки також згодяться …. :) Лише годівницю для них варто розмістити подалі від вікна, або класти корм просто на сніг – ці птахи вирізняються не абиякою сором’язливістю і сідають на підвіконня, лише коли вже вкрай виснажені морозами…

Так що експериментуйте… Гарантовано - за жменьку насіння зимові птахи позбавляють Вас грудневої депресії та почуття самотності.
Поширити інформацію