Події / Події організації

Надзвичайна ситуація на Сереті окрім аналізу якості води змушує зробити аналіз якості влади.

18.05.2012


Від минулого тижня регіональні ЗМІ рясніють повідомленнями про надзвичайну ситуацію на річці Серет, спричинену скидом забруднених стоків Тернопільводоканалу.

Офіційний сайт підприємства ще у п’ятницю минулого тижня повідомив: «Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області 11 травня було зафіксовано факт скиду забруднюючих стічних вод із очисних споруд КП «Тернопільводоканал», що ймовірно призвело до забруднення річки Серет в районі сіл В. Березовиця, Острів, Буцнів та далі по течії»….

Хоча, якщо вже бути відвертими, факт скиду першими засвідчили мешканці Березовиці, Острова, Буцнева та інших сіл. Точніше «засвідчила» риба у Сереті, що почала масово гинути на очах в людей.

За словами директора КП «Тернопільводоканал» Володимира Кузьми, наразі не встановлені підприємства-забруднювачі, які протягом кількох останніх днів неодноразово здійснювали залпові скиди агресивних стоків з надмірною концентрацією шкідливих речовин. Внаслідок їх потрапляння на каналізаційні очисні споруди, відбувся негативний вплив на життєдіяльність активного мулу нижньої площадки, що відповідає за якість біологічної очистки стоків. Як результат, активний мул поступово почав відмирати і не може повноцінно виконувати функцію очистки. Це у свою чергу спричинило неповну очистку каналізаційних стоків.
Незважаючи на вжиті заходи з відновлення здатності активного мулу до очистки забруднених стоків, працівникам КП «Тернопільводоканал» не вдалося втримати ситуацію під контролем. Відповідно значна частина недостатньо очищених стічних вод потрапила на біологічні ставки, а з них - у Серет.
На даний момент роботи із запобігання та ліквідації наслідків скидів агресивних стоків здійснюються у двох напрямках: пошук джерел скиду надмірно забруднених стоків і припинення скиду та відновлення роботи активного мулу в аеротенках каналізаційних комунальних очисних споруд Тернополя ...

Як відомо, Чортків наразі є єдиним містом у області, котре більшу частину води отримує напряму з Серету. Інфільтраційний водозабір, збудований ще у 70 роках минулого століття, по нинішній день функціонує без станції доочистки води.

Через це, а також під впливом повідомлень електронних ЗМІ, котрі звучали доволі тривожно та демонстрували картинки масової загибелі риби вже 11 травня до «Зеленого Світу» почали телефонувати мешканці Чорткова та навколишніх сіл, журналісти, колеги з інших міст. У той час районна та міська влада проводила свої екстрені наради мало не у конспіративних умовах, а співробітники преси та місцевого радіо не отримували від неї жодних офіційних повідомлень. Через те довелося телефонувати посадовцям, подати листа голові Чортківської РДА з пропозицією забезпечити систематичне інформування мешканців району про стан водопостачання у м. Чорткові, стан забруднення поверхневих водних об’єктів та дотримання санітарно-гігієнічного режиму…
Головний санітарний лікар району п. Оксана Чайчук телефоном повідомила про значне перевищення показників бактеріального забруднення Серету, через що водозабір на річці зупинено. Отже, те що Чортківський водоканал робив з річкою впродовж десятиліть, скидаючи до неї неочищені комунальні стоки, тепер зробив Тернопільводоканал – і ми почуваємося тепер доволі некомфортно.
Люди телефонували щодня по десятку разів. Водоканал наполовину зменшив обсяги подачі води. Начебто вже й біля Чорткова гине риба. Наші молоді колеги з «Тіні Гардаріки» спеціально проїхалися від міста до водосховища у Скородинцях, аби пересвідчитися, чи справді так. Начебто ні…

Аж ось – 16 травня – на офіційному сайті Чортківської РДА під бадьорим заголовком «Зросли тенденції до покращення ситуації з якістю води» з’явилося перше повідомлення Чортківської РДА про забруднення Серету та проблему з водопостачанням Чорткова.
http://www.oda.te.gov.ua/tchortkivska/ua/news/init//2.htm

Щоправда, з цього повідомлення непросто зрозуміти, з якою водою склалася складна ситуація та чиїми стоками її забруднено. Не кажучи вже про те, що цілком не зрозуміло, чи можна у Чорткові використовувати для пиття воду з крана, для поливу – воду з Серету, чи можна купатися у річці. Втішатися доводиться лише тим, що голова РДА знову провів нараду і що 16 травня «зросли тенденції до покращення ситуації». Хоча якщо останнє твердження настільки ж відповідає істині, як наступне, про те, що «для попередження інфекційних захворювань громадськості, щодня воду підвозять комунальні підприємства», то певний скепсис мимоволі закрадається. Адже станом ніхто нікому у Чорткові воду не підвозив, тоді як обсяги подачі води у мережу зменшилися більш ніж на половину.
Виникає питання, а чому ніхто не інформував мешканців міста – пити, чи не пити воду з крана? Жорстко економити, чи не економи воду? - у той момент, коли «зменшувалися тенденції до покращення якості», або ж коли «зростали тенденції до погіршення якості»?!

На щастя, районна газета лише сьогодні, 18 травня, розмістила більш-менш докладну інформацію про ситуацію. А на районному радіо обіцяли, що перше повідомлення з водної проблематики також можливо вийде у ефір сьогодні, тобто через 8 днів після аварії.

За даними районної СЕС бактеріальне забруднення води у Сереті станом на 18 травня зростає і перевищує нормативні показники. Тому оце інформацію РДА варто сприймати із скепсисом. Як і повідомлення на сайті екоінспекції, про те що вода у Сереті чиста: «якість води в районі м.Чортків не перевищує фонових показників і значно нища гранично допустимих концентрацій. У районі скиду у м. Тернопіль якість води в річці покращилась». Яка ідилія – можливо, для того, аби зробити покращення стабільним, варто організувати ще один скид фекалій до річки?

http://ekoinspternopil.gov.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=388&Itemid=41
http://ekoinspternopil.gov.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=386&Itemid=41

І все ж, справа екоінспекції – слідкувати за дотриманням природоохоронного законодавства.

Натомість законом України встановлено, що обов’язок екологічного інформаційного забезпечення здійснюється органами державної влади та органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень шляхом:
* систематичного інформування населення через засоби масової інформації про стан навколишнього природного середовища, динаміку його змін, джерела забруднення, розміщення відходів чи іншої зміни навколишнього природного середовища і характер впливу екологічних факторів на здоров’я людей;
* негайного інформування про надзвичайні екологічні ситуації;

Як влада інформувала нас про надзвичайну ситуацію на Сереті, судіть самі…

http://www.rada.te.ua/novyny/
http://www.rada.te.ua/normativnie-dokument/dostup_do_publichnoi/

Cайт Тернопільськї міської ради - нема жодної інформації.

http://www.oda.te.gov.ua/

Cайт Тернопільськї міської ради - нема жодної інформації.

Олександр Степаненко
Поширити інформацію