Публікації / Заповідна справа

Посібник зі створення об’єктів природно-заповідного фонду»

07.05.2015
джерело: МБФ Екологія. Право. Людина

Вийшов друком посібник Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» «Виявлення територій, придатних для оголошення об’єктами природно-заповідного фонду»

Як відомо, Указом Президента від 3 лютого 2010 року «Про створення національного природного парку «Дністровський каньйон» передбачено підготувати протягом 2013-2015 років матеріали до проекту розширення території національного природного парку «Дністровський каньйон» відповідно до наукового обґрунтування.

На жаль, стан виконання цієї законодавчої вимоги поки що залишає сподіватися на краще…

Посібник ЕПЛ адресований насамперед працівникам обласних та районних державних адміністрацій, зацікавлених громадських організацій та науковців. Він може бути використаний також закладами освіти , органами місцевого самоврядування.

Лише природні території, що знаходяться під особливою охороною держави, здатні забезпечити екологічну рівновагу, компенсувати перетворення природних комплексів людиною і зберегти частину дикої природи для її подальшого самовідтворення.

Заповідання цінних природних територій – це свідчення нашого піклування про майбутні покоління.

Тому створення природоохоронних територій є важливою складовою національного природоохоронного законодавства України, а також виконання Україною власних міжнародних зобов’язань у галузі охорони навколишнього природного середовища.

Природоохоронні вимоги в країнах Європейського Союзу значно вищі, ніж в Україні, тому розвиток мережі природоохоронних територій є важливою частиною процесу євроінтеграції України.

У зв’язку із цим Кабінетом Міністрів України прийнята Державна стратегія регіонального розвитку України на період до 2020 року Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року» від 6.08.2014 № 385, якою затверджені показники площ територій природно-заповідного фонду, що мають бути додатково створені в кожній з областей до 2017 та до 2021 року. В середньому запроектовані площі територій природно-заповідного фонду в 3-4 рази більші за показники 2014 року.

Автори посібника аналізують існуюче законодавство України, міжнародні багатосторонні угоди та директиви Європейського Союзу у цій сфері. На основі такого аналізу, автори описують процедуру створення об’єктів та територій природно-заповідного фонду. Також посібник містить рекомендації із вибору ділянок, перспективних для створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду у всіх регіонах України, та підготовки клопотань щодо створення об’єктів природно-заповідного фонду.

Посібник рекомендовано до друку cекцією «Заповідна справа» Науково-технічної ради Міністерства екології та природних ресурсів України, науковою радою з проблем заповідної справи і діяльності заповідників відділення загальної біології НАН України та вченою радою Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України.

Посібник доступний для ознайомлення та завантаження на сайті ЕПЛ

Поширити інформацію