Події / Події організації

З 20 по 30 липня тривало велопаломництво Зарваниця - Добродзень - Ченстохова

04.08.2015
автор: Олександр Степаненко

Сьогодні у сесійній залі Чортківської міської ради відбулася прес-конференція учасників велопаломництва Зарваниця - Добродзень - Ченстохова

За 11 днів група з 22 велосипедистів з різних міст Тернопільщини пройшла 1600 км шляху дорогами України та Польщі. Наймолодшій учасниці цієї мандрівки сповнилося 17 років, найдосвідченішому - 64.

ЕГО "Зелений Світ" у подорожі представляли Олекса Гуска та Інна Піхут-Котяш.

Власне лідер спільноти "ВелоЧортків", наш волонтер Олекса Гуска разом з отцем Гжегожем Гарволом з Борщова були головними ініціаторами, ідейними натхненниками та організаторами цієї подорожі. Зрозуміло, що для них обох велосипедний туризм не є ані бізнесом, ані розвагою – це скоріше вираз світоглядної позиції

Метою цієї мандрівки – окрім власне популяризації велотуризму та здорового способу життя – було налагодження діалогу та співпраці між українцями та поляками, між віруючими людьми різних конфесій. Адже у майбутньому нам бути сусідами та партнерами у європейському співтоваристві вільних країн.

Реалізація велопаломництва є громадянською ініціативою що називається "чистої води" - вона не робилася за будь-якою вказівкою "зверху", не була частиною будь-якого проекту із гарантованим фінансуванням. Усі учасники мандрівки пожертвували для неї дні власних відпусток або канікул...

Подорож розпочалася у Маріїнському духовному центрі Зарваниці – молитвою за мир в Україні та поминальною панахидою з нагоди 150-ї річниці від народження великого гуманіста, митрополита Андрея Шептицького.

Далі на шляху мандрівників були Львів, Перемишль, Краків, Велічка …

25 липня,у неподалік від містечка Добродзень, що на Шльонську, велопрочан зустріли колеги ЕГО «Зелений Світ» з тамтешнього клубу велотуризму «Jednoslad». Тут польські друзі організували святкову вечерю, нічліг та сніданок, передали вантаж продуктів та мінеральної води на наступні дні подорожі. Усі учасники української команди отримали символічні подарунки.

Наступну частину шляху - до санктуарію на «Ясній Горі» у Ченстохові - українські та польські велосипедисти пройшли разом. Після участі у богослужінні у Каплиці Чудодійного образу українська група вирушила до Ольштина, а польська – додому, до Добродзеня. За два дні вони спільно подолали 260 кілометрів шляху.

Веломарафон став можливим завдяки фінансовій та організаційній допомозі Борщівської єпархії РКЦ та клубу «Jednoslad». Частину витрат забезпечено коштом самих його учасників. Сприяння у проведенні цієї подорожі надавали люди доброї волі по обидва боки кордону.

Фотохроніку мандрівки від Олекси Гуски та клубу «Єдносляд» можна переглянути тут

 

Поширити інформацію