Публікації / Екологічні права

Перешкодою для створення парку Небесної Сотні став Генплан міста… ЯКОГО НЕМА

30.09.2015
автор: Олександр Степаненко
джерело: Газета Голос народу, м. Чортків

Як відомо, ще від лютого 2015 року чекає на практичне втілення громадянська ініціатива створення у Чорткові Парку Героїв Небесної Сотні - хоч усі зацікавлені сторони начебто зійшлися на тому, що найкращим для цього місцем є поки що вільна від забудови територія у мікрорайоні Кадуб, між житловими кварталами по вулицях Володимира Великого та Ягільницькій. Тут вже зараз проживає біля 10 тисяч мешканців, триває активне житлове будівництво, але досі немає жодного парку.

На жаль, міська рада кілька місяців зволікала із прийняттям потрібного рішення про відведення земельної ділянки, а коли врешті-решт ухвалила його, то із вельми лукавою умовою: створити Парк Небесної Сотні по вулиці Володимира Великого, але після внесення відповідних змін до Генерального плану міста.

Тут ми торкаємося давнього полемічного питання про існування, чи то відсутність у Чорткові Генплану - головного стратегічного документа, що мав би визначати його просторовий розвиток. Адже справа про протизаконність ухвалення міською радою рішення про затвердження Генплану вже упродовж 5 років розглядається у судах.

Ще 3 вересня 2010 року Чортківський районний суд постановив: «Визнати незаконним та скасувати рішення сесії Чортківської міської ради від 26 листопада 2009 року № 318 «Про затвердження Генерального плану міста Чорткова». Через три роки - 19 вересня 2013-го Львівський апеляційний адміністративний суд прийняв ідентичну постанову. У своїх рішеннях суди виходили з того факту , що проект Генплану ще у 2009 році отримав різко негативну оцінку державної екологічної експертизи – «більшість очікуваних впливів на довкілля характеризуються як екологічно не допустимі, документація робочого проекту підлягає корегуванню і доопрацюванню».

Коротко – про основні зауваження експертів. По розділу земельних ресурсів: встановлена розбіжність при обґрунтуванні площі міста - 632,5 га; не розглядаються шляхи утилізації та рекультивації території існуючого сміттєзвалища, не передбачено достатні заходи з питань охорони земель тощо. По розділу використання водних ресурсів: схема водопостачання та каналізування міста не представлена, не передбачено будівництво очисних споруд дощових вод (дощові води будуть й надалі скидатися колектором у р. Серет), проектні рішення по водопостачанню та водовідведенню визнаються екологічно не допустимими. По розділу впливу на атмосферне повітря: проектом передбачене винесення шкідливих виробництв та сміттєзвалища на території району Кадуб без врахування рози вітрів - вплив оцінюється як екологічно не допустимий. По розділу вплив на території та об’єкти природно-заповідного фонду - Генпланом не враховано (не відмічено) існуючі та перспективні до заповідання об’єкти ПЗФ, режими їх охорони та збереження. І так далі….

Не зважаючи на негативну оцінку державної екологічної експертизи, як і на критику на адресу проекту Генплану, висловлену на громадських слуханнях у листопаді 2009 року, демонструючи неповагу до авторитету правосуддя та принципу обов’язковості судових рішень до виконання, керівництво міської ради вкотре зробило спробу «протягнути» все той самий проект Генплану рішеннями сесії. Востаннє це було зроблено у вересні 2013 року – причому без жодних громадських слухань, без повідомлень у ЗМІ: ані до сесії, ані після неї...

Тому власне ЕГО «Зелений Світ» у серпні цього року змушене було подати власний позов до суду із вимогою скасування чергового протизаконного «рішення» про затвердження Генплану. На перше слухання представник міської ради не з’явився, на друге – подав заперечення до позову і пішов, не дочекавшись закриття судового засідання. Отже , розгляд справи триває… Щойно нам стало відомо, що вона надалі підтримуватиметься Фондом стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Відтак віримо, що після оновлення влади у жовтні цього року Чортків отримає сучасний, ухвалений в інтересах міської громади та за її участі Генплан.

І що Парк Героїв Небесної Сотні у нашому місті таки постане - пам’ять про них буде належним чином увічнено. Вони віддали найдорожче заради того, аби наше життя було достойним, вільним та радісним. Парк повинен стати живим втіленням їхньої та нашої мрії саме про таке життя - вільне і радісне.

Сподіваємось, що створення Парку Небесної Сотні стане одним з отих кроків, котрі врешті-решт змінять на краще обличчя нашого міста, зламають багаторічну тенденцію занепаду: коли руйнуються архітектурні пам’ятки, спотворюється історичний центр, забруднюється довкілля, занепадає економіка, у аварійному стані чи не усі наявні інженерні системи.

Безперечно, розвиток буде успішним, якщо усвідомлювати, куди йдемо, не йти навмання.

Тимчасом ситуація у Чорткові давно вже нагадує отой кумедний діалог з відомої казки Керрола «Аліса у країні див», коли Аліса питає в Чеширського Кота:
- Чи не були б ви такі ласкаві сказати, як мені звідси вибратися?
- Залежить, куди йти, - відказав Кіт
- Власне, мені однаково куди йти, - почала Аліса
- Тоді й однаково, яким шляхом, - зауважив Кіт
– ...аби лиш кудись дійти, - докінчила Аліса.
- О-о-о, КУДИСЬ ТИ ДІЙДЕШ, - сказав Кіт, - Треба тільки достатньо пройти…”

То куди ж ми йдемо? Давайте дамо відповідь – якщо не собі, то хоча б своїм дітям - чи можна буде достойно жити у нашому «краї див», чи їм все ж краще планувати своє життя у інших краях?


Поширити інформацію