Події / Події організації

Дні сталої енергії у Чорткові

22.05.2017
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

19-20 травня у Чорткові проходили «Дні сталої енергії», організовані Чортківською міською радою на підставі Угоди Мерів Енерегоефективних Міст.

Участь громадських організацій у них забезпечували «Зелений Світ» та рівненський «Екоклуб». Екологісти розповіли мешканцям про технології використання сонця для власних потреб та поділилися досвідом у сфері енергоефективності.

Ілля Єременко, координатор проектів «Екоклубу», провів інтерактивну лекцію для школярів міста про енергозбереження та енергоефективність.

За модерації Іллі учні обговорили та склали список вимог до Міського Голови Чорткова: більше парків та скверів, велодоріжок та велопарковок, спортивних майданчиків, вирішення проблеми з безпритульними тваринами – ось кілька пунктів із переліку питань, які хвилюють дітей.

Андрій Мартинюк, голова Ради Екоклубу, упродовж дня демонстрував усім зацікавленим, як працюють сонячні установки, що дозволяють генерувати електроенергію та нагрівають воду. «Сьогодні в Україні не існує принципових бар’єрів для впровадження енергоефективних заходів та створення нових потужностей з використання відновлюваних джерел енергії, – переконаний Андрій. – Нам потрібно якнайбільше ресурсів вкладати в енергоефективність та розвиток «зеленої» енергетики. Держава не зможе фінансувати це із бюджету, тому ми повинні залучати приватні інвестиції. А саме за допомогою таких просвітницьких заходів, як Дні сталої енергії, ми доносимо українцям розуміння, як працює, до прикладу, сонячна енергія та яким чином кожен із нас уже сьогодні може використовувати її для власних потреб».

Природоохоронець наголосив, що розвиток енергоефективності та відновлюваних джерел енергії неодмінно вплине на розвиток міст та містечок, бо передбачає створення робочих місць, сплату податків та призведе до енергонезалежності країни.

Серед іншого у програмі Днів сталої енергії у Чорткові відбулися панельні дискусії, учнівські квести, велопробіг, оглядові виставки енергозберігаючого обладнання.

ДОВІДКОВО:

Дні сталої енергії – щорічні міські Дні сталої енергії в рамках Угоди мерів, задумані Європейською Комісією як засіб своєрідної кількаденної «мобілізації» мешканців, політиків, підприємців, представників громадських організацій, щоб усім разом замислитися над перспективами виробництва і споживання енергії в себе в місті, регіоні, країні та світі.

Мета Днів – це насамперед підвищення поінформованості місцевих громад стосовно сучасних способів ощадного й ефективного використання енергії та ширшого залучення відновлюваних джерел енергії в руслі загальноєвропейської політики протидії глобальній зміні клімату.

 

 

Поширити інформацію