Події / Міжнародні події

Причетні до української корупції

Як компанії-мільярдери та уряди країн ЄС сприяють корупції на українських лісах

Протягом останніх двох років міжнародна некомерційна організація Earthsight розслідувала нелегальну лісозаготівлю та корупцію в сфері лісоматеріалів в Україні і відстежувала зв’язки із зарубіжними ринками.

Отримані дані вказують, що галузь поринула у беззаконня, з найсерйознішими проблемами, пов’язаними з корупцією серед державних підприємств, які займаються здебільшого лісозаготівлями, і їх керівництвом в Агентстві лісових ресурсів.

Ця корупція загрожує лісам України, підриває управління в державі, яка страждає через збройний конфлікт і все ще відновлюється після революції.

Розслідування Earthsight виявило численні порушення правил, що регулюють лісозаготівлю, у кожному відвіданому лісозаготівельному підприємстві. Найбільш руйнівним є систематичне зловживання лазівками, що дозволяють вирубку дерев начебто для запобігання розповсюдженню хвороб та шкідників – шляхом зловживання практикою суцільних та вибіркових санітарних рубок.

Кажуть, Україна воює на двох фронтах. Перший - на східному кордоні, де країна зіткнулася з російською агресією. Другий, в самому центрі, де йде боротьба з однією з найгірших корупцій серед пострадянських держав. Українські ліси стали полем, на якому відбувається одна з найбільших битв у цій другій війні.

На території Західної України знаходяться одні з найбільших, що залишилися, ділянок лісу на Європейському континенті… Але ці ліси знаходяться під загрозою знищення, їх здоров’ю та існуванню загрожують бурхливі незаконні рубки, незаконний експорт деревини і корупція, пов’язана з деревиною. Деревина є однією з найбільших експортних галузей України, що приносить 1,7 млрд. доларів США, дає роботу 350 тисячам чоловік і становить майже 4% ВВП. Корупція і незаконність у цьому секторі позбавляють країну важливого джерела державних доходів, одночасно підриваючи ширші зусилля щодо вдосконалення управління в умовах нестабільної ситуації.

Протягом останніх двох років міжнародна некомерційна організація Earthsight розслідує незаконні вирубки і корупцію в лісовій галузі Україні. Було опитано джерела з уряду і промисловості, проведено польові дослідження, вивчено митні документи і знайдено сотні судових рішень.

Результати дослідження ясно показують масштаб і поширеність беззаконня в лісовому і лісозаготівельних секторах України. Вони також свідчать про співучасть урядів ЄС, міжнародних сертифікаторів деревини і деяких найбільших світових транснаціональних деревообробних компаній в корупційній кризі в Україні.

Повний текст дослідження Earthsight українською та англійською мовами можна завантажити тут


Поширити інформацію