Події / Події в Україні

Покласти край розкраданню заповідних земель Національного природного парку «Гуцульщина» !

23.07.2018
автор: Олександр Степаненко, ЕГО Зелений Світ

16 природоохоронних та правозахисних організацій звертаються до держави з вимогою покласти край розкраданню заповідних земель Національного природного парку «Гуцульщина» !

Національний природний парк «Гуцульщина» був створений Указом Президента України ще у 2002 році. Згідно закону землям, які включені до складу території, надано статус природно-заповідного фонду України (ПЗФ). До встановлення меж територій та об’єктів ПЗФ в натурі їх межі визначаються відповідно до проектів створення територій та об’єктів ПЗФ.

Незважаючи на це, на замовлення сільського голови села Пістинь Косівського району Бейсюка Т. В., у 2013 році було розроблено та затверджено Генеральний план с. Пістинь, до якого протизаконно включено 605 га земель ПЗФ, які надані НПП «Гуцульщина» в постійне користування. Земельний конфлікт між Парком та Пістинською сільрадою став предметом багаторічного судового спору.

Врешті-решт Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду було визнано протиправним та скасовано рішення Пістиньської сільради від 16.07.2013 «Про затвердження генерального плану», як таке, що прийняте неправомірно, оскільки не дотримано вимог чинного законодавства, зокрема, не враховано положень ст.7 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», зауважень Архітектурно-містобудівної ради Івано-Франківської ОДА, також Пістинською сільською радою не дотримана процедура отримання погодження від компетентних органів перед затвердженням генерального плану (http://reyestr.court.gov.ua/Review/65166659). Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду Постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду залишено без змін (http://reyestr.court.gov.ua/Review/69276333)

Тимчасом Пістинська сільська рада почала приймати самочинні та позбавлені законних підстав рішення щодо відведення земельних ділянок, які передані у постійне користування НПП «Гуцульщина». Так, в 2018 році співробітниками Парку були виявлені факти незаконної роздачі земель НПП «Гуцульщина», а саме, земельної ділянки з кадастровим номером 2623684400:10:001:0002 площею 0,5 га та земельної ділянки з кадастровим номером 2623684400:10:001:0003 площею 0,055 га. За фактами протиправної передачі земель ПЗФ Адміністрація НПП «Гуцульщина» звернулося до органів Прокуратури.

Нещодавно Пістинська сільська рада також прийняла зухвале й протизаконне рішення «Про діяльність НПП «Гуцульщина» на території Пістинської сільської ради», яким вирішила призупинити будь-яку господарську діяльність НПП «Гуцульщина» на своїй території з 18.06.2018 р !

Керуючись цим рішенням, Пістинський сільський голова Бейсюк Т. В. спільно з представниками ДП «Кутське лісове господарство» 05-06.07.2018 р. почав «передавати» ліси НПП «Гуцульщина» під охорону ДП «Кутське лісове господарство». За фактом протизаконного розпоряджання лісами природно-заповідного фонду України Адміністрація НПП «Гуцульщина» звернулася до місцевих правоохоронних органів. 17 та 20 липня працівники «Кутського лісового господарство», не маючи на те жодних законних підстав, вже здійснили відвід дерев під рубку в кількох кварталах Косівського природоохоронного науково-дослідного відділення НПП «Гуцульщина»!

Представники громадських організацій з різних регіонів України направили колективне звернення до Уряду, Генпрокуратури, Національної поліції, Мінприроди, Держагентства лісових ресурсів, у якому пропонується розслідувати факти протиправного втручання посадових осіб Пістинської сільської ради та ДП «Кутське лісове господарство» у діяльність НПП «Гуцульщина», а також вжити заходів по припиненню виявлених правопорушень.

Повний текст звернення можна завантажити за цим посиланням - Звернення_НПП Гуцульщина 2_07 2018 .pdf

 

Поширити інформацію