Події / Події організації

Відкриваємо "двері до правосуддя"

23.12.2020
автор: Олександр Степаненко

Клуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Кіноклуб на вулиці Зеленій», відкриває проект "Двері до правосуддя". Ті, хто цікавиться неігровим гуманістичним кіно, знають, що такий кіноклуб діє у Чорткові ще від 2014 року. Ініціатива його створення належала громадським організаціям ЕГО "Зелений Світ" та ГО "Гельсінська ініціатива-ХХІ". Він входить до всеукраїнської мережі кіноклубів Docudays UA.

Повага до органів судочинства певною мірою формується з огляду на стан приміщень, у яких вони перебувають Візуальним уособленням цього неналежного стану є двері до Чортківського районного суду, оті символічні "двері до правосуддя", унікальна мистецька робота невідомих майстрів початку ХХ століття, яка давно потребує реставрації. Що слід зробити для того, аби "двері до правосуддя" мали належний вигляд та були відкритими?

Що ж до згаданого проекту «Кіноклубу на Зеленій», то він містить адвокаційну та інформаційно-просвітницьку складову.

Адвокаційна кампанія у рамках проекту в якості головної мети передбачає  позитивне рішення Чортківської міської ради щодо здійснення поетапної реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення – історичної будівлі, у якій знаходиться у даний час Чортківський районний суд Тернопільської області та яка перебуває у аварійному стані.

Адже повага до органів судочинства певною мірою формується з огляду на стан приміщень, у яких вони перебувають Візуальним уособленням цього неналежного стану є двері до Чортківського районного суду, оті символічні "двері до правосуддя", унікальна мистецька робота невідомих майстрів початку ХХ століття, яка давно потребує реставрації. Що слід зробити для того, аби "двері до правосуддя" мали належний вигляд та були відкритими?

Учасники проекту також привертатимуть увагу до стану інших пам’яток архітектури на  території Чорткова, а отже у такий спосіб проект сприятиме збереженню історико-культурної спадщини.

Мета просвітницької кампанії  «Зміцнення в суспільстві авторитету правосуддя» - усвідомленню принципів верховенства права, поширенню правових знань, пропагуванню історичного досвіду правового та ненасильницького вирішення протиріч, розв'язанню проблем, що виникають у ході сучасної судової реформи.

Адже за останні роки знизився рівень суспільної поінформованості про діяльність органів судової влади. Жанр судової журналістики, як такий, практично відсутній у медіа-просторі. Інформаційні матеріали ЗМІ на цю тему з'являються все рідше, вони не завжди високого рівня, не містять фахових коментарів позицій сторін судового спору, часто мають політичний підтекст та відверто скандальний характер. Аудиторія ЗМІ поступово втрачає зацікавленість та спроможність до сприйняття серйозних публікацій правового характеру. У середовищі громадських активістів вважається нормою тиск на позицію суддів у вигляді пікетувань судових засідань, спроб здійснення "народної люстрації" суддів тощо. Зі свого боку органи судової влади не завжди забезпечують належну гласність здійснення правосуддя навіть у суспільно-важливих справах.

Проектом також передбачено поширення знань про історію органів правосуддя на місцевому рівні та про видатних правників міста Чорткова. Буде поширено публікації та проведено ілюстровані лекції про правників ХХ століття, котрі залишили слід в історії: Антона Горбачевського, Мілетія Видрака, Володимира Електоровича, Івана Хичія, Михайла Росляка, Станіслава Міхаловського тощо.

Маємо також намір видати брошуру, присвячену життю та діяльності Антона Горбачевського – «першої постаті» у міській історії ХХ століття, видатного адвоката, правозахисника, громадського діяча, теоретика права, видавця, мецената, політика, дипломата, одного з перших у нашому краї правників українського походження.

Очікуємо, що основними партнерами у проекті виступатимуть: Чортківська міська рада, Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Чортківський районний суд та Управління державної судової адміністрації у Тернопільській області. Запрошуємо до співпраці друзів та однодумців.

Сьогодні надіслано наше перше звернення до Чортківського міського Голови.


Поширити інформацію