Події / Події в Україні

Як досягнути незалежності від російської «газової труби» та власних «енергобаронів»?

31.05.2017

Про це йшла мова під час інформаційного туру «Енергонезалежність - наша спільна справа», організованого Українською кліматичною мережею та її партнерами, який проходив з 22 по 31 травня містами південної та західної України.

Програма цьогорічного туру виявилася масштабною, як ніколи досі. У ній були: і наочна демонстрація можливостей сонячної енергетики, і розповсюдження літератури та представлення лекцій: про енергоефективність, економію енергії у побуті, відновлювані джерела енергії, зміну клімату, перспективи велосипедного транспорту… На центральних майданах міст тривала кампанія збору підписів під зверненням до уряду, поряд - пізнавальні екологічні ігри для дітей, збір коштів для висадження дерев у містах і просто жваве людське спілкування…

Нині точиться багато дебатів довкола шляхів досягнення енергетичної незалежності України від постачання імпортних енергононосіїв: нафти, газу, вугілля, паливних елементів для АЕС… Ступінь цієї залежності є критичним, таким, що вже багато років жорстко впливає на стратегічні державні рішення.

Тимчасом існує і інший бік проблеми: українська енергетика була і залишається найбільш корумпованою  та інерційною сферою економіки. Вона продовжує орієнтуватися на неконтрольоване споживання і марнотратство, на застарілі, надзвичайно ресурсовитратні моделі розвитку, які давно та остаточно вичерпали себе.

Тому є сенс вести мову також про енергонезалежність іншого порядку - від наших доморощених «енергобаронів» та їхніх проектів-монстрів, обтяжених гігантоманією сталінського зразка. Така незалежність необхідна  і громадянам, і містам та селам. Місцеве самоврядування, малий бізнес, середній клас спроможні бути самодостатніми лише за умови зменшення залежності від диктату монополістів енергетики та енергоринку.

Енергонезалежності у  згаданому тут значенні можна досягнути лише послідовно і рішуче вкладаючи зусилля і ресурси у справу енергозбереження, енергоефективні технології, а також – у малі, наближені до споживача проекти із використання відновлюваних джерел енергії: сонця, вітру, різних видів біомаси та біогазу.

Можливості саме таких видів енергії наочно демонструвалися в ході інформаційного туру Української кліматичної мережі. Розвиток саме такі проектів активно стимулює ЄС у відповідності до прогорошеного в Унії принципу "Спочатку подумай про мале" . 

Як усе це виглядало  в ході туру УКМ – можна побачити у нашій Галереї.

Безпосередніми організаторами туру цього річ були Національний екологічний центр України, рівненський «Екоклуб», «ОПОРА», «Асоціація велосипедистів Києва», «Екоцентр», "Світ Освіт" та інші НДО,

ЕГО «Зелений Світ» приєднався до туру у Чернівцях та Івано-Франківську. Організацію представляли Олексій Гуска та Олександр Степаненко.

Українська кліматична мережа (УКМ, раніше - «Робоча група НУО з питань зміни клімату») – спільнота неурядових екологічних організацій, що співрацюють з метою реалізації права громадян на життя в безпечному навколишньому середовищі у зв’язку із загрозою глобальної зміни клімату. Нині УКММ об’єднує 27 громадських організацій з різних регіонів України. ЕГО «Зелений Світ» є членом УКМ від моменту її створення у 2000 році.

Більше про мережу та її діяльність можна довідатися на її сайті http://climategroup.org.ua/

 

Поширити інформацію