Події / Події в Україні

Збалансований розвиток басейну Дністра неможливий без збереження його екосистем!

04.08.2017
джерело: Веб-сайт НЕЦУ - necu.org.ua

Збалансований розвиток басейну Дністра неможливий без збереження його екосистем. До такого висновку дійшли учасники конфренції «Програма розвитку гідроенергетики до 2026 року: регіональний рівень (басейн Дністра)», що відбулася 28 липня у Чернівцях. Конференцію було присвячено проблемам гідроенергетичної забудови річки Дністер. Участь у ній взяли науковці, представники влади та громадськості.

Учасники відзначили неприпустимість реалізації проектів будівництва руслових ГЕС на Дністрі, а також говорили про необхідність дослідження та експертного обговорення у суспільстві техногенних та екологічних ризиків добудови Дністровської ГАЕС..

На конфренції обговорювались альтернативні сценарії розвитку басейну Дністра з врахуванням екосистемного підходу та розглядались інструменти залучення громадянського суспільства до прийнятті рішень щодо розвитку гідроенергетики в басейні.

Окрему увагу було приділено проблемі інформування населення регіону про важливість збереження довкілля, об’єктивного висвітлення загроз, які несуть гідроенергетичні проекти на Дністрі. Учасники семінару домовились про об’єднання зусиль в цьому напрямі.

Учасники наголосили на необхідності посилення впливу громадськості на процеси імплементації норм європейського права в національне законодавство та їх впровадження у практику, що є також зобов’язанням України за Угодою про Асоціацію.

Йшлося про застосування процедур стратегічної довкільної оцінки, оцінки впливу на довкілля, оцінки збалансованості гідроенергетичних об’єктів тощо.

ЕГО "Зелений Світ" представив на конференції власну доповідь про історію становлення природно-заповідної справи у басейні Дністра, яка налічує вже півтора століття.

Учасниками ухвалено Резолюцію, що містить бачення Дністра як основи збалансованого розвитку його басейну, та не обмежується так званим "гідроенергетичним потенціалом".

Метою проекту «Розвиток гідроенергетики України – громадський аналіз в контексті євроінтеграційних процесів», що здійснюється Національним екологічним центром України, є залучення громадськості до реалізації реформ в енергетичній сфері шляхом використання інструментів передбачених Угодою про асоціацію.

Проект реалізується під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС і Української національної Платформи Форуму Східного Партнерства, та фінансується Європейським Союзом та Міжнародним фондом «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія».

 

Поширити інформацію