Публікації / Екологічна безпека

Неможливо впоратись

21.12.2017
автор: Олексій Пасюк, Центр екологічних ініціатив «Екодія»
джерело: Веб-сайт ГО Екодія - ecoaction.org.ua

 

В 1986 році Україна пережила атомну катастрофу в результаті аварії на Чорнобильській АЕС, яка продовжує визначати ситуацію щодо поводження з відходами у країні. Сьогодні радіоактивні відходи на території Чорнобильської АЕС і зони відчуження навколо неї складають понад 98% від усіх твердих радіоактивних відходів в Україні.

Відпрацьоване ядерне паливо не враховано в розрахунках, оскільки воно має особливий правовий статус і не вважається радіоактивними відходами.

Після здобуття незалежності від Радянського Союзу Україна постійно перебуває у процесі структурних змін. Інституційне забезпечення вирішення проблем, пов’язаних з ядерними відходами, продовжує змінюватися, але поки що воно не стало зрозумілим та ефективним, оскільки за різноманітні питання продовжують нести відповідальність різноманітні установи. Проте дискусії щодо необхідності в такій зрозумілості регулярно ведуться в експертному середовищі, яке активно обговорює чітко сформульовані пропозиції щодо централізації системи поводження з відходами.

Фінансування з боку ЄС і МАГАТЕ дозволяє проводити дослідження, включаючи дослідження з питань глибокого геологічного захоронення відходів, поліпшення системи регулювання та матеріальної бази.

Наближення українських стандартів і процедур до європейських вимог буде прискорено завдяки Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Через воєнний конфлікт з Росією Україна втратила контроль над своїм дослідницьким реактором в Севастополі і центром збирання ядерних відходів в Донецьку.

Повну версію дослідження можна завантажити тут

 


Поширити інформацію