Публікації / Екологічна безпека

Спорудження атомних блоків No 3 та 4 Хмельницької АЕС: аналіз ризиків проекту

02.07.2018
автор: Ольга Лящук (ГО Екоклуб), Ірина Головко (ГО Екодія)
джерело: Веб-сайт ГО Екодія - ecoaction.org.ua

 

Сьогодні Уряд України намагається відновити проект спорудження енергоблоків No 3 та 4 на Хмельниць-кій АЕС, який було зупинено після аварії на ЧАЕС 1986 року.

Спроби відновити будівництво тривають із 2005 року, однак проект має ряд проблем, що роблять його нежиттєздатним. Безпечність використання збудованих в 1980-х рр. будівельних конструкцій для цих реакторів досі не є підтвердженою, вони 30 років простояли просто неба.

Можливість реалізувати в оновленому проекті сучасні системи безпеки також не є доведеною.

У 2015 році Верховна Рада України розірвала угоду із Російською Федерацією щодо співпраці у споруджені цих блоків, однак оновлене 2016 року техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту передбачає будівництво із залученням чеської компанії «SKODA JS a.s.». Дана компанія з 2005 року належить російському холдингу ОМЗ, який внесений в «санкційний список» Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України, а також у "санкційний список" США.

За таких умов необхідно якнайшвидше припинити подальший розгляд та затвердження коригованого ТЕО проекту будівництва енергоблоків No 3 та 4 Хмельницької АЕС як такого, що не відповідає інтересам України, несе загрозу послаблення енергетичної безпеки країни, а також супроводжується екологічними ризиками.

Дослідження "Спорудження атомних блоків No 3 та 4 Хмельницької АЕС:аналіз ризиків проекту" можна завантажити тут.

 

Поширити інформацію