Події / Події в Україні

За сталу енергетику для Карпат

17.06.2019
автор: Олександр Степаненко, ЕГО Зелений Світ

14 - 15 червня у Верховині в рамках Міжнародного форуму "Via Carpatia" відбулася конференція "Коло Вінценза". Особливо насиченим подіями виявився другий день конференції. Його програма відкривалася панельною дискусією "Міжнародна співпраця та транскордонні біосферні резервати". Представник ЕГО "Зелений Світ" озвучив на конференції ініціативу розробки чергового протоколу до Карпатської конвенції - про сталу енергетику.

Конференція, за задумом її організаторів, є діалоговим майданчиком для обговорення питань міжнародної співпраці у Карпатському регіоні, до якого можуть долучитися не лише політики, але й науковці, діячі культури та громадянського суспільства. Як відомо, Україна є стороною Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ухваленої у Києві 2003 року (Карпатська конвенція). Шанс на позиціонування України в якості регіонального лідера у Карпатському регіоні є принципово важливим для нас. Сьогодні майже усі країни–сторони Конвенції є членами Євросоюзу. Для України, яка не може ближчим часом розраховувати на повноцінне членство в Унії, використання можливостей співпраці зі своїми сусідами у Карпатському регіоні відкриває додатковий шлях наближення до Європейського співтовариства. Тож нам ніяк не можна випускати з рук «першу скрипку» у цьому «карпатському оркестрі».

Оскільки Карпатська конвенція має рамковий характер, порядок її виконання деталізується у спеціальних протоколах до неї. За 15 років членства в конвенції Україною ратифіковано чотири таких протоколи: про збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, про стале управління лісами, про сталий туризм та транспорт. Тож вони, як і сама конвенція, вже є частиною національного законодавства. Чекають на ратифікацію ще два протоколи: про сталий розвиток сільського господарства та про охорону культурної спадщини Карпат.

Але досі не розпочато роботу над створенням протоколу про сталу енергетику. Тоді як цілі розвитку енергетики інколи вступають у протиріччя з іншими цілями, особливо актуальними для Карпатського краю, наприклад - з розвитком природно-заповідної справи та туризму. Зрозуміло, що сталим може вважатися лише такий розвиток енергетики, при якому шкода для довкілля і природної спадщини Карпат буде зведена до мінімуму. Наразі критерії сталості для енергетики повною мірою не розроблені та законодавчо не встановлені. Перший тривожний дзвінок про проблему, котра набуває актуальності - проект будівництва та оцінка впливу на довкілля мега-вітропарку на полонині Боржава, що викликає великий резонанс і неоднозначні оцінки.

Але в той же час, розвиток енергетики на основі відновлюваних джерел (ВДЕ) та децентралізованої, наближеної до споживача генерації може надати новий імпульс для розвитку гірських територій, особливо для віддалених громад та господарств. Власне таких, котрі й зосереджені у найбільш високогірному та віддаленому районі, яким є Верховина.

Сьогодні вони потерпають від монополізму в енергетиці , від високих тарифів на традиційні енергоносії та електроенергію. І крик душі Голови Верховинської районної ради Івана Шкіндюка - про постійну загрозу відключень шкіл та дитячих садків району від електропостачання через фінансову заборгованість - поки що лунає немов у порожнечі...

Чи зможе нова державна влада забезпечити належні умови для розвитку дружньої до природи Карпат енергетики - це запитання адресуємо політикам, котрі зараз змагаються за місця у Парламенті.

Звернення до політиків з пропозиціями забезпечити пріоритетний розвиток енергетики на основі ВДЕ та енергоефективності можна підписати тут

 

Поширити інформацію