Партнери

Чортківський спелеоклуб ”Кристал”

Громадська організація, створена у 1984 році. Це третій по ліку спелеоклуб в Чорткові - попередниками були клуби «Троглодит» та «Гном». Частина їхніх учасників увійшли в «Кристал», доповнивши команду молодих ентузіастів-
засновників.

Від моменту заснування головним напрямом діяльності «Кристалу» стала охорона та дослідження його «рідної» печери - «Млинки», що поблизу села Залісся Чортківського району.

Чверть століття діяльності «Кристалу» - гарна ілюстрація того, що може зробити громадська організація у справі збереження природно-заповідного об’єкту практично без жодної допомоги держави.

Робота спелеоклубу – це і проведення пошукових експедицій, і очищення печери, і фаховий супровід екскурсій, і припинення самовільного відвідування, і регулювання екскурсійного навантаження на екосистему печери, і надання побутових послуг
спелеотуристам. Постійно проводяться гідрологічні та геофізичні дослідження печери Млинки, відстежується температура та вологість, ведуться спостереження за чисельністю популяцій кажанів.

«Млинки» – пам’ятка природи загальнодержавного значення, що отримала свій охоронний статус згідно Розпорядження Ради Міністрів УРСР від 2 серпня 1971 року.

Це одна з семи карстових печер високого рівня заповідності на Тернопільщині (інші: «Оптимістична», «Озерна», «Вертеба», «Кришталева», «Ювілейна», «Перлина»).

«Млинки» на переконання багатьох – найкрасивіша з них. Той, хто засумнівався, може негайно розвіяти сумнів, зазирнувши у розділ сайту «Галерея»…

Це природний лабіринт карстового походження , що вражає багатством кристалічних форм, різними структурними модифікаціями, що виникли за рахунок вторинної кристалізації гіпсів.

Завдяки дослідженням спелеологів «Кристалу» та партнерських спелеоклубів загальна довжина розвіданих лабіринтів у «Млинках» зросла з 14 до 45 кілометрів.

Новою сходинкою у житті клубу став 2001 рік - після періоду стагнації початку 90-х. Відновилися регулярні експедиції в карстові райони Європи та Азії в горах Криму, Кавказу, Паміру, Каталонії, Австрії та ін.

У 2005 році Тернопільською обласною радою погоджено надання клубу «Кристал» спеціального дозволу на використання печери Млинки у науково-дослідних, рекреаційних та еколого-освітніх цілях терміном на 20 років.
.
На базі «Кристалу» проводяться навчання молоді основам техніки роботи у печерах, топографічної зйомки, спелоетики та техніки.

На сьогоднішній день в його складі - близько 70 учасників з різних куточків країни. Ідейний керівником та президентом клубу впродовж багатьох років залишається Володимир Снігур.

Сайт спелеоклубу - http://www.krystalspeleo.org/

Форум спелеоклубу - http://krystal.mlynky.org/index.php

Поширити інформацію