Партнери

Гельсінська ініціатива - ХХІ

Гельсінський правозахисний рух на Тернопільщині має свою історію та традиції. З 1988 року у Чорткові діяла районна організація “Української Гельсінської спілки”. Ініціатором створення та головою УГС тоді був багаторічний політв’язень Володимир Мармус.

Громадську правозахисну організацію “Гельсінська ініціатива – XXI” створено у Чорткові 4 лютого 2006 року та легалізовано шляхом повідомлення.

Створення нової правозахисної організації стало результатом кількарічної діяльності у Чорткові кореспондентського пункту інформаційного бюлетеня “Права людини” – видання Харківської правозахисної групи, що є однією з найавторитетніших українських громадських організацій.

Головною метою діяльності “Гельсінської ініціативи-XXI” проголошено “захист людських прав і основних свобод через сприяння практичному виконанню гуманітарних статей статей Заключного акту Гельсінської наради з безпеки та співробітництва в Європі 1975 року, інших прийнятих на його основі міжнародних правових документів, що враховують цивілізаційні проблеми та цілі розвитку XXI століття”.

“Гельсінська ініціатива – XXI” розглядає права людини у взаємозалежності з колективними правами сучасного та майбутніх поколінь на соціально-економічний, політичний, національно-культурний розвиток, на захист здоров’я та життя, а також поряд із нашим обов’язком сприяти формуванню гармонійних взаємостосунків у соціальному та природному середовищі.

Головою “Гельсінської ініціативи-XXI” обрано Олександра Степаненка. Обов’язки членів Ради організації виконують журналістка газети “Ратуша” Люба Лазука, студент Львівського університету Андрій Оленюк, громадські активісти Юхим Макотерський та Ярослав Свистун.

У травні 2006 року «Гельсінська ініціатива-XXI» приєдналася до Української Гельсінської спілки з прав людини (УГС ПЛ). Олександра Степаненка обрано членом Правління УГС ПЛ.

23 жовтня 2007 року Координаційна рада громадських організацій та політичних партій Чортківського району підтримала ініціативу "Гельсінської ініціативи - ХХІ" та схвалила текст "Звернення з приводу 70-х роковин Великого Терору 1937 - 1938 років".

Ініційовано обговорення етичних засад діяльності в Українській Гельсінській спілці з прав людини (УГСПЛ). Олександром Степаненко запропоновано для обговорення проект "Декларації етичних засад УГСПЛ". Із статтею "Сьогодні ще можна сперечатися про принципи" можна ознайомитися тут.

У січні 2008 року у партнерстві з Українською Гельсінською спілкою з прав людини у м. Тернополі відкрито
громадську приймальню.

26 червня з нагоди Міжнародного дня проти катувань "Гельсінська ініціатива - ХХІ" провела прес-конференцію у м. Чорткові.

6 грудня з нагоди Міжнародного дня захисту прав людини та 60-ї річниці ухвалення Загальної декларації прав людини "Гельсінська ініціатива - ХХІ" провела прес-конференцію у м. Чорткові.
Поширити інформацію