Події / Події в Україні

Президент підписав закон про охорону пралісів

 

Президент Петро Порошенко підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат". Документ був схвалений Верховною Радою 23 травня.

Реалізація Закону сприятиме збереженню природних цінностей європейського значення, зокрема пралісів, у рамках виконання вимог Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Законом визначаються поняття "природні ліси", "праліси", "квазіпраліси" та встановлюється особливий правовий режим їх збереження та охорони. Зокрема, забороняються всі види рубок, будівництво споруд, прокладання шляхів, випасання худоби, промислова заготівля недеревинних лісових продуктів, проїзд транспортних засобів (крім доріг загального користування та служби лісової охорони).

Законом вводиться адміністративна відповідальність за порушення вимог охорони природніх лісів, пралісів, квазіпралісів. Відповідні зміни внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Лісового кодексу України та Закону України "Про природно-заповідний фонд".

Крім того, Законом внесено зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду.

Законодавчі новації варто вважати позитивними і важливими. Завдяки цьому Закону:

- берутся під сувору охорони всі українські праліси, яких зараз в Українських Карпатах налічується близько 50 тис. га, а також  змінені людською діяльністю квази-праліси і природні ліси.

- повністю забороняється полювання у всіх категоріях об’єктів ПЗФ, в тому числі в заказниках і пам’ятках природи.

- у всіх без виключення типах заказників, а також в пам’ятках природи забороняються суцільні, прохідні, лісовідновлювальних, поступові рубки, а також боротьба з захламленностью.

- в заповідних урочищах забороняються всі види рубок, а також боротьба з захламленностью.

- вводиться новий тип пам’яток природи-пралесова пам’ятка природи з дуже жорстким режимом охорони.

- праліси введені в категорію особливих охоронних лісових ділянок.

- за порушення вимог щодо охорони пралісів згідно додавань до Адмінкодексу загрожує штраф від 1700 до 3400 гр.

- за незаконну рубку лісу в ПЗФ і пралісах до Кримінального кодексу внесено зміни, за якими штраф збільшений до 8500 гр, а термін  - ув’язнення до 3 років.

- цим Законом до Лісового кодексу України внесено зміни, які усунули юридичні причини, за якими південні і східні лісгоспи не отримували держфінансування на потреби лісовідновлення.

 


Поширити інформацію