Події / Події організації

24 градуси у Заліщиках – привіт, Docudays!

18.10.2017
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

17 жовтня у містечку Заліщики, що над Дністром, стартував 14-й Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у Тернопільській області.

Вочевидь, не даремно головним змістовним акцентом цьогорічного фестивалю Docudays UA стала тема глобальної зміни клімату. У день відкриття мандрівного фестивалю стовпчик термометра у центрі Заліщиків сягав 24 градусів за Цельсієм! І не тому, що ця місцевість, з трьох сторін захищена від вітрів стінами Дністровського каньйону, історично вважається найтеплішою на Поділлі. Аномальні хвилі тепла стають тут все більш вираженими у будь-яку пору року. Не дивно, що впродовж останніх трьох років рівень води у Дністрі впав до найнижчого рівня за усю історію метеоспостережень, а багато поселень на Подністров’ї зіштовхнулись з гострою проблемою нестачі води…

Заліщицька бібліотека приймає мандрівний Docudays UA вже не перший рік. Жестом подяки від команди фестивалю за це дружнє партнерство стала презентація репринтного видання історика Дмитра Яворницького «Дніпрові пороги». Книга розповідає про унікальну природну та історико-культурну спадщину, затоплену у радянські часи водами дніпровських водосховищ. Проблематика екологічних загроз від спорудження ГЕС та рукотворних «морів» на наших річках актуальна і сьогодні, зокрема для Подністров’я. Адже Уряд зараз розробляє проекти спорудження шести нових ГЕС на Дністрі, у тому числі на території Національного природного парку «Дністровський каньйон», визнаного одним з семи природних чудес України! Одна з них може постати безпосередньо біля Заліщиків. Нема сумніву - перспективи відродження кліматичного курорту у містечку будуть навічно поховані цим проектом.

Але зміст мандрівного фестивалю, звісно ж, не обмежуватиметься природоохоронною тематикою.

Так фільмом-відкриттям цьогорічного мандрівного фестивалю стала стрічка «Процес: російська держава проти Олега Сенцова» режисера Аскольда Курова. Її номіновано на міжнародну премію «Silver Eye-2017», якою відзначаються кращі документальні фільми Східної та Центральної Європи.

У форматі мандрівного фестивалю «Процес» було представлено для перегляду та обговорення вільної аудиторії у читальній залі Заліщицької центральної районної бібліотеки.

Нещодавно стало відомо, що Олег Сенцов був етапований до колонії у Ямало-Ненецькому окрузі, у місті з невимовною назвою Лабитнангі. Цим кремлівська деспотія вочевидь намагається створити для нього якнайважчі умови ув’язнення та цілком ізолювати від світу. Дискусія після перегляду «Процесу» точилася довкола питання – що потрібно для того, аби міжнародний тиск за звільнення Сенцова наростав і український режисер врешті-решт вийшов на волю? Мінімум того, що можна було зробити просто у читальній залі бібліотеки – провести імпровізований флешмоб під хештегом #FreeSentsov… І побажати, аби світлина з цього символічного дійства, насичена сонцем і теплом Подільського краю, досягла Олега у його ув’язненні за Полярним колом…

З короткими анонсами фільмів фестивалю можна ознайомитися на сторінці Docudays UA в Інтернеті http://traveling.docudays.org.ua/.

З його програмою - на сторінці у мережі Facebook: https://www.facebook.com/Мандри Docudays UA Тернопіллям

Офіційний представник фестивалю у Тернопільській області - ЕГО «Зелений Світ» http://greenworld.in.ua
gr.world@gmail.com

 

Поширити інформацію