Публікації / Екологічні права

Програма розвитку гідроенергетики України має бути скасованою

30.06.2017
джерело: Веб-сайт НЕЦУ - necu.org.ua

В Київському окружному суді відбулося перше засідання за позовом Національного екологічного центру України до Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України про визнання бездіяльності протиправною та скасування рішення Уряду, яким було схвалено Програму розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року.

Зазначимо, що позов НЕЦУ було подано ще наприкінці 2016 року, судовий розгляд справи, що мав відбутися протягом місяця, декілька разів переносився, що загрожує початком реалізації заходів передбачених Програмою.

На першому судовому засіданні, що відбулося 21 червня 2017 року, НЕЦУ долучило до матеріалів справи рішення Комітету з екологічної політики Верховної Ради щодо звернення до Кабінету Міністрів стосовно перегляду чи скасування Програми та рішення Черкаської облради щодо звернення до Кабінету Міністрів стосовно призупинення будівництва Канівської ГАЕС.

В зв’язку із клопотанням Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» щодо долучення цього товариства до судової справи як третьої особи, та прохання надати час на ознайомлення із матеріалами справи, розгляд справи по суті був вкотре відтермінований.

НЕЦУ вважає, що при розробці Програми Міненерговугілля протиправно не було вчинено ряд дій, передбачених вимогами національного та міжнародного законодавства, а розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 552-р незаконним та протиправним.

На думку голови НЕЦУ Ярослава Мовчана урядом не проведено державної експертизи проекту Програми, не опрацьовано у повній мірі ані концепція Програми, ані проект Програми на відповідність міжнародно-правовим зобов’язанням України, не проведено громадські слухання Проекту концепції Програми.

Враховуючи наведене, логічним та обґрунтованим є висновок про наявність численних порушень законодавства з боку розробника проекту спірної Програми – Міненерговугілля та протиправного схвалення Кабінетом Міністрів України Програми розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року, чим було грубо порушено численні права та інтереси широкого кола громадськості та, зокрема, НЕЦУ як Всеукраїнської громадської організації. Таким чином, з метою відновлення порушених прав та інтересів НЕЦУ та, власне, громадськості, вбачається за необхідне визнання бездіяльності Міненерговугілля протиправною та скасування розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Програму розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року».

Нагадаємо, що Програму було схвалено 13 липня 2016 року розпорядженням Кабінету Міністрів України № 552-р. Програмою передбачається будівництво першої черги у складі трьох гідроагрегатів, другої черги у складі гідроагрегату № 4 та третьої черги у складі гідроагрегатів №5–7 Дністровської ГАЕС, Канівської ГАЕС, каскаду Верхньодністровських ГЕС та Ташлицької ГАЕС, а також реконструкція другої черги дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Розробником Програми є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, яке також є відповідальним органом за дотриманням законодавства та процедури при розробці даної Програми.

 

Детальна позиція щодо “Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року” та підготовлений експертами НЕЦУ аналіз Програми - на сайті НЕЦУ

За додатковою інформацією зверайтесь:

Руслан Гаврилюк
gavrilyuk.ruslan@gmail.com


Поширити інформацію