Публікації / Зелена енергетика

Дружня до Природи гідроелектростанція в принципі можлива, але ...

18.10.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Лише ті проекти МГЕС можуть вважатися екологічно дружніми та сталими, які не передбачають будівництво греблі, або іншої гідротехнічної споруди, що повністю перегороджувала б русло, створюючи перешкоду для річкового стоку. Можна вважати прийнятним лише такий режим роботи МГЕС, який не призводить до змін гідрологічного режиму річки або його неприродних коливань. Такі проектні рішення існують і держава повинна би надавати їм підтримку.

Ось реальний приклад... Іван Григорчук, власник садиби зеленого туризму "Скали" у передмісті Косова, що на Гуцульщині, за власним проектом виготовив гідроагрегат для мікро-гідроелектростанції та планував встановити її на малій річці Рибниця, на березі якої розташована його садиба. Мікро-ГЕС представляє собою аналог колеса водяного млина з дерев’яними лопатями, що обертається у вільному потоку води. Проект не передбачає будівництва жодних дамб, перегороджування або будь-якого іншого втручання в русло річки, зміну її гідрологічного режиму, створення перешкод для вільної міграції водних живих організмів і т. ін. Гідроагрегат мікро-ГЕС сполучено з генератором від вітрової турбіни, який продукує струм. Млинове колесо, що обертається у воді, за задумом автора проекту, могло б ще й створювати додаткову атракцію для гостей садиби.

Власник садиби планував генерувати на мікро-ГЕС електричний струм і подавати його у мережу за взаємозаліком виробленої та спожитої домогосподарством енергії. Але реалізацію проекту було призупинено після того, як автор зіткнувся з відмовою ПАТ «Прикарпаттяобленерго» погодити схему підключення до мережі без проходження процедур оцінки впливу на довкілля, оформлення ним ліцензії на генерацію електроенергії та реєстрації в якості суб’єкта енергоринку.

Проекти, аналогічні запропонованому п. Григорчуком, можуть вважатися екологічно дружніми, такими що не спричинюють змін у екосистемі річки. Постачальниками електроенергії за спрощеною процедурою у аналогічних випадках могли б бути фізичні особи, домогосподарства, енергетичні кооперативи тощо. На жаль, правові аспекти для реалізації такого роду діяльності законодавчо не врегульовано.

Розповідає сам майстер-винахідник Іван Григорчук -

 


Поширити інформацію