Публікації / Заповідна справа

Перша фундаментальна монографія про печери Млинки та Угринську

11.11.2012
автор: Олександр Степаненко

Чортківський клуб спелеологів «Кристал» видав першу фундаментальну монографію про карстові печери Чортківського району - «Печера Млинки. Печера Угринська».

Авторами книги є ветерани двох спелеоклубів: тернопільського «Поділля» - Юрій Зімельс та чортківського «Кристалу» - Володимир Снігур.

Ілюстрована унікальним фотоматеріалом монографія містить історію відкриття та дослідження Млинків та Угринської, а також їхню всебічну характеристику.

Вхід до Млинків знаходиться поблизу однойменного хутірця, що на землях Залісянської сільради. Печера досліджується від 1960 року спелеологами з цілого світу, але першу скрипку у цій справі безперечно відіграють тернопільські та чортківські спелеоклуби, «Поділля» та «Кристал».

До слова, активні учасники «Кристалу» - Володимир Компанієць, Володимир Снігур, Валентин та Дарія Склярики, Володимир Венгрин – у 1997 році виступали й засновниками нашої організації.

Завдяки багаторічним зусиллям «Кристалу» Млинки врятовані від неконтрольованого відвідування та знищення. Довжина розвіданих лабіринтів печери нині вже наближається до 50 кілометрів.

Як відомо, Угринська знаходиться на землях Угринської сільради. Ще у 30-х роках минулого століття її почало облаштовувати для екскурсійного відвідування відділення Подільського товариства туристично-краєзнавчого у Чорткові. Війна перешкодила реалізації цих планів.

У повоєнний час Угринській пощастило менше. Формально її охороною займається Угринська сільрада, тобто фактично не займається ніхто. І сумна нинішня доля її…

Наш колега Володимир Компанієць досі залишається в числі лідерів «Кристалу». Інші «зеленосвітці» бувають у Млинках зрідка та лише у якості гостей. Але ми таки доклалися до позитивного рішення Тернопільської обласної ради від 2008 року, яким право проведення екскурсійної та науково-дослідної діяльності на 20 років закріплено за спелеологами «Кристалу».

Так що партнерство наших організацій є активним та взаємно корисним.


Поширити інформацію