Публікації / Краєзнавство

Книга Степана Панькевича «Королівка, сторінки історії»

14.04.2015
автор: Олександр Степаненко

Вийшла у світ краєзнавча праця Степана Панькевича, присвячена історії села Королівка Борщівського району

Це вже друге краєзнавче видання Степана Дмитровича. Першою була книга "Соколову 550", видана у 2012 році до ювілею його рідного села Соколів, що на Бучаччині .

Формат нинішнього видання, присвяченого Королівці, з якою автора пов’язує більша частина свідомого життя та півстоліття праці вчителя історії у місцевій школі, скромно окреслений ним, як «історико-краєзнавчий нарис». Але книгу обсягом у 550 сторінок, що стала плодом кількох десятиліть наполегливої дослідницької праці, без перебільшення можна назвати енциклопедією села Королівки.

Феноменальність появи цього видання полягає у тому, що його здійснено у ситуації, коли велику кількість історичних документів та матеріальних пам’яток було втрачено впродовж буремного ХХ століття. Достовірні відомості про минуле краю дослідникові довелося збирати буквально по крихтах із архівів різних країн, мемуарних праць, родинних зібрань, досліджень колег істориків з цілого світу, свідчень очевидців історичних подій…

Цей труд невтомного краєзнавця тривав у роки, коли справжня, не міфологізована історія замовчувалася, або свідомо перекручувалася.

В результаті ми отримали нарешті історичну працю, укладену не за сумнозвісними зразками «краткого курса истории ВКПБ». На сторінках історії Королівки, написаних Степаном Панькевичем, вистачило місця і для відомостей про українських січових стрільців – вихідців з Королівки, і для історії польської та єврейської громад села, і для вояків УПА, і для переселенців з Лемківщини, для трагічної хроніки сталінських репресій та депортацій, і для подій післявоєнних років… А також - для згадки про багатьох односельців, котрі прославили село у світах.

Не лише Королівка, але й весь наш край по праву можуть пишатися цією працею видатного історика та краєзнавця. Тож читаймо і пізнаваймо!

Дякуємо Степанові Дмитровичу за його працю і зичимо йому ще багато літ наснаги та творчої активності !


Поширити інформацію