Про нас / Звіти

Звіт про діяльність ЕГО «Зелений Світ» за 2016 рік

13.01.2017
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

 

ЕГО «Зелений Світ» впродовж року виступав регіональним партнером Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у діяльності її приймальні у Тернопільській області. Приймальня розташована за адресою: вул. Живова, 11, оф. 903. Юристами приймальні проводилися виїзні прийоми у Кременецькому та Чортківському центрах безоплатної правової допомоги, Бучацькій районній раді, Тернопільській обласній науковій універсальній бібліотеці, установах Державної пенітенціарної служби України. Проводилося також онлайн-консультування через систему інтернет-центрів публічних бібліотек Тернопільської області.

Впродовж року спільно з ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ підтримувалася діяльність клубів документального кіно з прав людини Docudays UA: при центральній районній бібліотеці у м. Чорткові («Кіноклуб на вулиці Зеленій»), Чортківській установі виконання покарань № 26 та Копичинській виправній колонії № 112 (кіноклуб «Вільна зона»).

У жовтні - грудні ЕГО «Зелений Світ» виступав партнером у проведенні заходів Мандрівного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA у семи районах Тернопільської області (Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому, Гусятинському, Монастириському, Заліщицькому, Теребовлянському Чортківському та у м. Чорткові. Представлення фільмів фестивалю Docudays UA проведено також у Косівському та Верховинському районах Івано-Франківської області.

Впродовж року ЕГО «Зелений Світ» виступав партнером Української Гельсінської спілки з прав людини у реалізації проекту «Думайдан: збереження зелених зон у містах України».

У листопаді організація спільно з ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ» активно приєдналася до всеукраїнської інформаційної кампанії з нагоди 40-ї річниці створення Української Гельсінської групи.

Із використанням інформації ЕГО «Зелений Світ» було розроблено текст розділу «Екологічні права» до аналітичної доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2016», а також - до альтернативного звіту від Коаліції недержавних організацій до Універсального періодичного огляду України для Ради ООН з прав людини.

Впродовж року ЕГО «Зелений Світ» супроводжував кілька справ у адміністративних судах. Зокрема, було виграно судову справу на захист права доступу до екологічної інформації про проект спорудження ГЕС на річці Серет, а також справу щодо скасування рішення Чортківської міської ради про затвердження Генерального плану міста Чорткова, прийнятого попри негативний висновок державної екологічної експертизи. Одну з судових справ про доступ до екологічної інформації прийнято до розгляду Європейським судом з прав людини.

У рамках розвитку екотуристичної діяльності організовано та проведено велоподорож до Польщі «Зарваниця – Краків» (організатор – Олексій Гуска).

У листопаді 2016 року було розпочато роботу за проектом «Нам 20 років - бачення подальшого розвитку», спрямований на підвищення організаційної спроможності ЕГО «Зелений Світ». Проект підтримується Національним екологічним центром України, ЄС, Австрійською агенцією з розвитку та Австрійським Червоним Хрестом. В рамках проекту планується провести низку заходів, що повинні забезпечити: стратегічне планування, вдосконалення управління організацією, навчання її членів та волонтерів, покращення комунікаційної спроможності, суспільної та медійної «видимості» організації.

Фінансові операції: впродовж листопада - грудня 2016 року було використано 37 500 грн., отриманих для реалізації проекту «Нам 20 років - бачення подальшого розвитку». Члени ЕГО «Зелений Світ» не отримують фінансової винагороди за участь у реалізації цього проекту.
Інших надходжень коштів на рахунок ЕГО «Зелений Світ» продовж року не було.

 

Поширити інформацію