Публікації / Зелена енергетика

Місто Долина - лідер у сфері енергоефективності та "зеленої енергетики" на Прикарпатті

29.11.2019
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Долина була першим містом на Прикарпатті, яке задекларувало стратегічні цілі у сфері сталої енергетики та зробило практичні кроки на шляху до їхнього втілення.

Долинська міська рада була однією із засновниць Асоціації Енергоефективних Міст України. Міський Голова Долини п. Володимир Гаразд одним з перших в Україні підписав "Угоду мерів для клімату та енергії - Схід", сформовану сформовану під патронатом ЄС.

У 2009 році міською радою була розроблена та затверджена Стратегія сталого розвитку в сфері енергоспоживання, якою серед іншого передбачено до 2020 року зменшити на 20% споживання енергоресурсів в житловій, комунальній та бюджетній сферах та збільшити на 20% частку відновлюваних джерел в структурі споживання енергії.

У селі Шевченкове Долинського району вже третій рік працює поки що єдина на Прикарпатті вітрова електростанція потужністю 0.6 Мвт.
Розроблено проектну документацію для спорудження на території міста Долини сонячної електростанції потужністю 1 МВт із застосуванням інструментів державно-приватного партнерства.

У 2013 році міською радою прийнято "Концепцію індустріального парку "Долина", яка передбачає використання сучасних альтернативних джерел енергії для забезпечення екологічно дружніх видів виробництва.

Запроектовано також будівництво самоплинного водозабору з гирла річки Мізунька для забезпечення Долинського району питною водою.

За останні роки у Долині реалізовано також кілька проектів з підвищення енергоефективності з міжнародною участю. У 2012 - 2013 роках виконувався проект здійснення енергоефективних заходів в муніципальних будівлях міста вартістю 115 тисяч євро - за кошти гранту, наданого Європейським Союзом. У квітні 2018 року було завершено роботу у трирічному проекті за черговим грантом ЄС, метою якого було здійснення комплексної енергетичної модернізації у групі багатоквартирних житлових будинків міста вартістю 772 тисячі євро.

Місто Долина І успішно пройшло сертифікаційний аудит за вимогами стандарту ІSО «Системи енергетичного менеджменту» і стало єдиним в Україні, котре отримало сертифікат відповідного міжнародного зразка.

Успішними були перші кроки із використання відновлюваних джерел енергії у муніципальному секторі. Сьогодні у трьох дитячих садках Долини окрім комплексної енергомодернізації будівель було встановлено системи підігріву води на основі використання сонячної енергії.

Ми оглянули систему з 16-ти широкоформатних сонячних колекторів у дитячому садку "Золота рибка" Долинської міської ради. Енергія Сонця використовується тут для гарячого водопостачання та підігріву приміщень. Про результат реалізації такого проекту розповіла Оксана Йосипівна Коваленко, завідувачка дитячого садка. З її слів, результатом задоволений і очільники міської влади, і колектив дитсадка, і діти, і їхні батьки. У будівлі комфортна температура, для прибирання приміщень та кухні завжди достатньо теплої води. Сонячні водонагрівачі дозволяють досягати відчутної економії газу та електроенергії для потреб водокористування, а в літню пору - повністю обходитися без традиційних енергоносіїв.

У планах міської ради - збільшити потужність геліо-системи з метою підігріву плавального басейну. Погодьмося, не так багато дитсадків в Україні мають можливість підігрівати басейни від енергії Сонця. Але усі мають можливість приїхати до Долини і повчитися на досвіді цього міста.

На фото - Оксана Коваленко та представниця Долинської міської ради Наталія Головата

Про результати проекту енергетичної модернізації дитсадка розповідає Оксана Коваленко - https://youtu.be/V74NXIFjOtM


* * *

Цю публікацію підготовлено у рамках інформаційної кампанії з популяризації дружньої до Природи енергетики, яку проводить цього року група громадських природоохоронних організацій, об’єднаних в "Українській кліматичній мережі". Кампанія підтримується у рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (МКІ) Федеральним міністерством Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU). Оцінки та публікації, які поширюються в ході кампанії, відображують винятково думки авторів і не відображують офіційну позицію Федерального міністерства Німеччини з питань довкілля, охорони природи і ядерної безпеки (BMU).

 

Поширити інформацію