Події / Події організації

Планується техногенне втручання у екосистему Дністра з комерційною метою - під маскою благодійності

22.04.2020
автор: Олександр Степаненко

ЕГО "Зелений Світ" взяв участь у процедурах оцінки впливу на довкілля проекту "Розчистка русла р. Дністер для влаштування суднового ходу в межах Заліщицького району Тернопільської області".

Нещодавно на офіційному веб-сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля України бвло розміщено Повідомлення про плановану діяльність "Розчистка русла р. Дністер для влаштування суднового ходу в межах Заліщицького району Тернопільської області відповідно до робочого проекту № 1305, який розроблений ПрАТ «Тернопільводпроект» та представленого суб’єктом господарювання ТзОВ “Каньйони Дністра”. У повідомленні зазначено, що планована діяльність відбувається у межах Національного природного парку "Дністровський каньйон" та Регіонального ландшафтного парку "Дністровський каньйон".

Як відомо, Дністровський каньйон у ході всеукраїнського інтернет-голосування було визнано одним з Семи Природних Чудес України. Впродовж останніх десятиліть на Дністрі активно розвивається екологічний туризму вигляді водних сплавів на маломірних суднах, які не потребують облаштування жодних суднових ходів. За оцінками Української асоціації активного та екологічного туризму, лише в межах Тернопільської області щороку відвідує Дністровський каньйон 12 до 15 тисяч водних туристів. Сумарно ці туристи залишають у регіоні близько 12-15 мільйонів гривень. Основою для розвитку екологічного туризму на Дністрі є збереженість та естетична привабливість природних ландшафтів Дністровського каньйону.  Тоді як можна прогнозувати, що планована діяльність буде супроводжуватися грубим техногенним втручанням у екостстему Дністра - через постійну наявність в руслі важкої техніки, погрузочні роботи, заїзд вантажного транспорту до русла, облаштування причалів для суден та спеціальних майданчиків для складування алювіальних та грунтових відкладів, миття техніки, відмивання піщано-гравійної суміші від намулу, постійна наявність буртів  будівельних матеріалів тощо.

Можна припускати, що реальним результатом планованої діяльності повинен стати не уявний судновий хід, а видобуток річкового гравію та його комерційна реалізація в якості будівельного матеріалу. Але ж відомо, що річковий алювій відіграє виключно важливу роль у стабілізації річкового русла та гідрологічного режиму водойм, у процесах фільтрації та самоочищення води, розмноження водних живих організмів. У даний час усі села на відрізку річкової долини Устечко - Печорна використовують для питних та господарських цілей воду з децентралізованих джерел. Досвід багаторічного промислового видобутку піщано-гравійної суміші з русла Дністра поблизу с. Добрівляни Заліщицького району свідчить про те, що такого роду діяльність спричинює негативні кількісні та якісні зміни у стані вод на прилеглій території.

На підставі п. 3 ст. 5 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" ЕГО "Зелений Світ" вносить власні зауваження та пропозиції до планованої діяльності.

Повний текст звернення з даного приводу можна завантажити тут.

Поширити інформацію