Події / Події організації

Тур „Чортків – Добродзень”: міст порозуміння та партнерства

25.06.2013
автор: Олександр Степаненко

Президентських декларацій про порозуміння та партнерство між поляками та українцями за останні роки було вже декілька. «Партнерство» між польськими працедавцями та українськими заробітчанами таки розвивається з року в рік.

Але реальний простір україно-польських стосунків повинні заповнити люди культури та науки, гуманітарії та студенти, спортсмени та туристи, мандрівники до природних й історичних святинь та релігійні паломники, представники самоврядних громад та громадянського суспільства… Тобто наша участь і тут потрібна.

Аби втілити ці міркування у конкретні справи, ми організували тур ЕГО «Зелений Світ» до Добродзеня, що став можливим завдяки запрошенню Бурмістра польського містечка, котре є багаторічним іноземним партнером Чорткова, та організаційній підтримці тамтешнього клубу велотуризму «Єдносляд».

Якщо пригадуєте, минулого року польські колеги створили унікальний прецедент – четверо велотуристів «Єдносляду» з власної ініціативи подолали 800 кілометрів шляху від Добродзеня до Чорткова, водночас виявивши у такий неординарний спосіб: і чудову спортивну форму, і прагнення до встановлення дружніх відносин між громадянськими об’єднаннями наших міст.

Наш цьогорічний тур був своєрідною відповіддю на цю ініціативу. Проходив він під гаслом «Міст Порозуміння та Партнерства» - адже тривав у 70-і роковини відомих трагічних подій у нашій спільній історії. Відтак ми щиро намагалися продемонструвати повагу до почуттів наших західних сусідів, власне прагнення до діалогу, порозуміння та примирення історичної пам’яті українців та поляків.

Та звісно, перш за все, учасників об’єднання «Зелений Світ» цікавив досвід наших польських партнерів у збереженні природних та історико-культурних пам’яток краю, організації екологічного туризму, веденні комунального господарства і т. ін.

Впродовж усіх чотирьох днів перебування у Добродзені щохвилини відчували зворушливу турботу колег з „Єдносляду”, котрі були з нами скрізь, жертвуючи з власним часом, не зважаючи на погоду, реагуючи на усі наші потреби і навіть - забаганки...

Як і наші польські колеги минулоріч, у ході власного туру ми намагалися побачити автентичні терени двох країн, оглянути якнайбільше природних та історичних пам’яток – відтак прокладали його маршрут через мальовничі провінції, свідомо уникаючи автострад та великих міст.

На нашому шляху були в Україні: історичні містечка Бережани, Буськ, Жовква та Комарно, замки у Поморянах, Золочеві, Підгірцях та Олеську, монастир у Підгірцях, городища древнього Пліснеська, прегарні крайобрази національного парку „Північне Поділля”... У Польщі: меморіальний комплекс на місці колишнього нацистського концтабору у Белжеці, Вадовіце - рідне місто Папи Івана Павла, історичні містечка Заклічин, Добчіце та Леско, давні монастирі Кальварія Зебжидовська та Кальварія Пацлавська, скорботні терени зниклих бойківських сіл на Надсянні, мальовничі праліси на Перемишляннському узгір’ї, сліпуче Солінське озеро у Бещадах...

Хоч цьогорічну подорож «Зеленого Світу» до Польщі здійснено на мікроавтобусі, ми не полишаємо надії на те, що наше молоде покоління незабаром повторить успіх клубу „Єдносляд” у проведенні міжнародного велотуру – і через кілька років ми також прокладемо велосипедний маршрут з Поділля до Шльонська.

 

Поширити інформацію