Події / Події організації

Тернопільський майдан: крок на захист клімату

23.10.2007
Цілком в дусі відомого гасла «Думай глобально, дій на своєму місці!» екологістами пропагувалися «10 кроків на захист клімату» - прості та необтяжливі елементи особистої поведінки та ведення домашнього господарства, виконуючи які кожен з нас може відчутно зменшити споживання природних ресурсів та скоротити викиди парникових газів. А відтак - зробити власний невеличкий внесок у справу порятунку клімату Землі.

Журналісти і перехожі мали можливість поспілкуватися з учасниками туру, безкоштовно отримати видання просвітницького характеру та підписати звернення до Тернопільської держадміністрації, у яких пропонується активніше впроваджувати енергозберігаючі заходи у комунальному господарстві області, на виробництві та транспорті. Жвавий інтерес викликала діяльність громадських організацій, представлених у турі Національним екоцентром України (НЕЦУ), організацією «Голос природи» з Дніпродзержинська, об’єднанням «Зелений Світ» та молодіжним клубом «Ковчег» з Чорткова.

Паралельно у приміщенні Тернопільської обласної ради відбувся круглий стіл для посадовців обласного та міського рівня. Експерт НЕЦУ з питань зміни клімату Ірина Ставчук представила учасникам зібрання три цікаві та інформаційно місткі доповіді. Тут йшлося про наслідки змін клімату для України, офіційну позицію Уряду щодо цих проблем та зобов’язання, що стоять перед місцевою владою відповідно до Національного плану заходів з впровадження Рамкової конвенції ООН та Кіотського протоколу, про вирішення проблеми змін клімату на місцевому рівні. Учасники туру сподівалися на зацікавленість керівників профільних управлінь інформацією щодо додаткових можливостей впровадження енергозберігаючих заходів, які відкриваються для підприємств області при реалізації проектів спільного впровадження за механізмами Кіотського протоколу. Втім, не можна стверджувати, що ця інформація збурила лавину запитань та зацікавлене обговорення. Та й далеко не всі владні достойники вшанували цю зустріч своєю присутністю, хоча запрошення до участі у круглому столі було розіслано їм заздалегідь.

Тоді як клімат спілкування з учасниками інформаційного туру, що протягом дня тривало просто неба на Майдані, видався зацікавленим, доброзичливим і теплим – як і погода того сонячного осіннього дня. Стоси друкованих видань розійшлися блискавично. Вдалося зібрати більше 500 листівок із підписами та зверненнями тернополян до Голови держадміністрації.
Вже 17 жовтня, на позачерговій сесії облради ті листівки було вручено заступнику Голови Тернопільської облдержадміністрації А. Вихрущу та Голові Тернопільської обласної ради разом з пропозиціями заходів до місцевих планів кліматоохоронних дій.

Заходи інформаційного туру «Клімат змінюється. Час діяти!» на Тернопільщині не обмежуються лише подіями 15 жовтня. Паралельно у навчальних закладах пройде демонстрація документального кінофільму новітнього Нобелівського лауреата Альберта Гора «Незручна правда». Незабаром планується провести тематичні лекції з проблематики змін клімату в університетах Тернополя.

Олександр Степаненко.

Заходи кліматичного туру у Тернополі організовано при сприянні ЕГО «Зелений Світ» та Тернопільської обласної ради. Тур підтримується Британською Радою, Коаліцією Acid Rain (Швеція) та Міністерством охорони навколишнього природного середовища України. Фотохроніку подій інформаційного туру у Тернополі можна проглянути [тут].
Поширити інформацію