Партнери

Всеукраїнський громадський екологічний рух ”Хортицький Форум”

Ідея створення нового всеукраїнського природоохоронного об‘єднання зародилася на хвилі громадянського піднесення 2004 – 2005 років.

Саме тоді лідерами громадських кількох природоохоронних організацій було ініційовано текст Звернення представників екологічного руху до Президента України В. Ющенка «Суспільство потребує ефективної екологічної політики», яке у січні – лютому 2005 року підтримали 125 організацій. Звернення зареєстровано в Секретаріаті Президента України за № 439/9063-01 від 11.03. 2005 року. На жаль, на нього не отримано жодної відповіді.

Учасники звернення пропонували Президентові В. Ющенку зустрітися для обговорення численних екологічних проблем. Одним з шансів проведення такої зустрічі був візит Президента у Запоріжжя у червні 2005 року. До дати президентського візиту було приурочено зібрання громадських природоохоронних організацій України на дніпровському острові Хортиця. На жаль, ця зустріч так і не відбулася.

Але на з‘їзді 4 – 5 червня 2005 року було створено Всеукраїнський екологічний рух «Хортицький Форум» (ВЕР «Хортицький Форум»).

Засновниками «Хортицького Форуму» виступали 60 легалізованих в Україні об’єднань громадян екологічного спрямування, що представляли 19 областей України та АР Крим. Серед них: Українська екологічна асоціація «Зелений Світ» (Голова – М. І. Коробко), Нікопольське відділення Міжнародного фонду Дніпра, «Зелений Рух Донбасу (м. Горлівка), Еколого-туристичне об‘єднання «Орлан» (м. Дніпродзержинськ), ЕКЦ «Бахмат» (м. Артемівськ), клуб «Екос» (м. Житомир), Запорізький міський екологічний клуб, «Зелений Світ»-Сєверодонецьк, ГО «Екотерра» (Львів), ММГО «Екоклуб» (м. Рівне), ЕГО «Зелений Світ» (м. Чортків), Херсонський обласний «Фонд милосердя і здоров‘я» та ін.

Метою ВЕР «Хортицький Форум» було проголошено: забезпечення участі громадськості в процесі прийняття рішень з питань, що стосуються довкілля на загальнодержавному і місцевому рівнях відповідно до положень Оргуської Конвенції та вплив на екологічну політику держави шляхом об’єднання на коаліційних засадах

З‘їздом на Хортиці було прийнято Положення про Всеукраїнський екологічний рух «Хортицький Форум» та Етичні принципи діяльності учасників Всеукраїнського екологічного руху "Хортицький Форум".
Головою Наглядової ради ВЕР «Хортицький Форум» обрано Миколу Коробка (УЕА «Зелений Світ»).

Головою Координаційної Ради – Олександра Багіна («Зелений Рух Донбасу»).
Поширити інформацію