Події / Події організації

Боротьби з наслідками стихії недостатньо, на часі - подолання її першопричин!

18.10.2008

16 жовтня 2008 року в агенції "УКРІНФОРМ" у Києві відбулася прес-конференція Робочої групи українських неурядових організацій з питань зміни клімату (РГ, Робоча група). Голова Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Ігор Сіренко та голова ЕГО "Зелений Світ" Олександр Степаненко представили Позицію Робочої групи щодо причин та наслідків катастрофічного паводку у басейні Дністра та гірських приток Дунаю 23 - 27 липня 2008 року, та щодо дій органів влади, які повинні бути спрямовані на попередження та адаптацію до стихійних явищ та дотримання прав громадян на безпечне довкілля.

Базуючись на наукових висновках, лідери громадських організацій вбачають поєднаний вплив на виникнення паводку кліматичних та гідрогеологічних чинників, а також причин, що викликані безвідповідальною людською діяльністю у регіоні. Перш за все це тривала нераціональна практика природокористування: у лісовому, сільському, водному, комунальному господарстві, плануванні територій та забудові населених пунктів, розробці корисних копалин тощо.

Отже, головний висновок Позиції РГ - катастрофічні наслідки липневого паводку 2008 року та масштабні порушення права людей на екологічну безпеку зумовлені тривалим нехтування в Україні принципами сталого розвитку, що передбачає врахування екологічних чинників при прийнятті будь-яких рішень.

Щоб запобігти виникненню нових екологічних катастроф, Робоча Група розробила ряд рекомендацій щодо екологізації державної політики задля зменшення ризиків, пов’язаних із зміною клімату, викладених у відкритому Зверненні до вищих посадових осіб держави "Боротьби з наслідками стихії недостатньо, на часі - подолання її першопричин!"

Інформацію про стан дотримання екологічних та соціальних прав у постраждалих районах, зібрано значною мірою завдяки виїздам до зони екологічного лиха, що були організовані за сприяння громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Тернополі та ЕГО "Зелений Світ".

З повним текстом Позиції Робочої групи можна ознайомитися за цим посиланням

Із Зверненням Робочої групи до Президента Ющенка В. А., Прем’єр міністра Тимошенко Ю. В. та Голови Верховної Ради України Яценюка А. П.

Олександр Степаненко



Позиц1я РГ_паводок_08 .pdf

Поширити інформацію