Події / Міжнародні події

Два градуси загроз і нуль відповідальності

28.11.2008

З квітами та живим оркестром активісти громадських екологічних організацій провели 28 листопада офіційну делегацію України на міжнародні переговори зі зміни клімату. З 1 по 12 грудня у місті Познань (Польща) відбудуться чергові міжнародні переговори ООН зі зміни клімату. Головною темою стане домовленість про зниження викидів країнами після 2012 року, коли завершиться дія Кіотського протоколу. Кожна країна має взяти нові зобов’язання обмежити викиди парникових газів, щоб запобігти росту глобальної температури вище 2 градусів Цельсія. Перевищення цієї позначки визначено науковцями як катастрофічне.

Уряд України планує взяти зобов’язання по зниженню викидів парникових газів на 20% від 1990 року терміном до 2020 року. Проте екологи впевнені, що така мета замала, оскільки викиди України вже зараз впали на 55% від рівня 1990 року. Тобто з таким зобов’язанням Україна зможе значно збільшити викиди, замість їхнього зменшення. Екологічні організації вважають що у 2020 році рівень викидів має бути не більшим, аніж він є сьогодні, а меншим.

Зараз Уряд відмовляється поставитися до проблеми зміни клімату відповідально.  Вдумаймось, офіційна позиція передбачає ріст викидів на 70% від сьогоднішнього рівня! Тобто слова про зниження на 20%  від 90 року лише вводять національну та міжнародну громадськість в оману. 70 відсотків росту викидів означає також близько 70 відсотків росту споживання енергоносіїв, води, викидів токсичних речовин, а також жорстку прив’язку до імпортних енергоносіїв, борги та низьку конкурентоспроможність вітчизняної продукції!

З такими «зобов’язаннями» можна нічого не робити, надалі експлуатуючи застаріле, ресурсовитратне  та просто аварійне з точки зору безпеки обладнання: у енергетиці, металургії, комунальному господарстві… Що зрештою українські олігархи й роблять усі 17 років незалежності… А Уряд і Мінприроди лише дрейфують у фарватері інтересів фінансово-промислових груп, зацікавлених у витисканні надприбутків з економіки та системи виробництва зразка середини ХХ століття.  

Натомість представники громадських організацій у спілкуванні з журналістами наголошували на тому, що радикальне скорочення викидів є вигідним для України як ЕКОНОМІЧНО (як засіб зменшення ресурсної складової у вартості продукту, а отже - підсилення його конкурентоспроможності), так  і ПОЛІТИЧНО (як засіб зменшення залежності від імпорту енергоносіїв з Туркменистану та Росії).Не кажучи уже про спільну відповідальність країн світу за справу боротьби з кліматичними змінами.

Олександр Степаненко

Так тепло жодної офіційної делегації України ще не проводжали…

Радикальні вимоги до делегації намагалися підсолодити гвоздиками і «Прощанням слов‘янки» у живому і напрочуд ліричному виконанні

Цей правоохоронець занотував у свій нотатник усе, що було накреслено на транспарантах.

Особливо багато зморщок на чолі та витрат робочого часу викликало простирадло з надписом українською та англійською.


Міністерство виявилось не готовим до зустрічі акції під своїм під‘їздом: спочатку до пікетувальників вийшли співробітники сектору зв‘язків з громадськістю, які були абсолютно «не в темі».


Лише через півгодини розшукали посадовця, який міг предметно відповідати на запитання журналістів, та якому можна було вручити вимоги громадських організацій з прощальними квітами.


 

Поширити інформацію