Події / Міжнародні події

1 грудня у польському місті Познань почалися міжнародні переговори та чергова конференція сторін Рамкової конвенції ООН по зміні клімату.

05.12.2008
Конференція прийняла 10 000 учасників з 186 держав і 800 журналістів. У першому дні її роботи брали участь прем’єр-міністри Польщі та Данії: Дональд Туск та Андерс Расмуссен. В складі офіційної делегації України: голова Робочої групи НУО з питань змін клімату (Робоча група) Ірина Ставчук та юрист організації «Екологія. Право. Людина» Мар’яна Булгакова. Крім того, Робочу групу представляють у Познані 8 лідерів громадських природоохоронних організацій з різних міст України.

«Поки що на конференції спокійні дні», - пише польський часопис «Газета Виборча». А відчутне «потепління» у її роботі очікується 11 та 12 грудня, коли в Познань приїдуть усі міністри охорони довкілля країн-членів ООН.

Представники ООН сподіваються, що до 10 грудня сторони конвенції матимуть погоджені експертами конкретні угоди - про фонди для екологічних інвестицій у бідні країни, а також угоди про обов’язковий обсяг зниження викидів парникових газів до 2012 року. Мова може йти про зниження до 50 відсотків. Усі ці угоди стануть основою для підписання в грудні 2009 року в Копенгагені (Данія) нового міжнародного договору, що замінить існуючий Кіотський протокол.

На Познанській конференції працюватиме велика кількість природоохоронних організацій з усього світу. Приміром, екологічна група Greenpeace встановила перед входом до Міжнародного виставкового центру у Познані триметрову скульптуру з дерева та вугілля, що зображує Землю. Дерево символізує вирубку тропічних лісів, а вугілля нагадує про те, що причиною 30% викидів вуглекислоти є саме вугілля. Ця скульптура повинна щодня нагадувати учасникам конференції, наскільки високою є їхня відповідальність.


У польському місті Конін, поруч з вугільною шахтою, активістами Greenpeace побудована оригінальна «Станція порятунку клімату», що працює на енергії з поновлюваних джерел - у формі глобуса розміром з чотириповерховий будинок. 8 грудня станція переїде в Познань. Її буде виставлено на Площі Свободи для нагадування учасникам конференції, наскільки серйозна проблема зміни клімату.

Для того, аби продемонструвати урядам , наскільки від їхніх рішень залежать долі простих людей Землі, Greenpeace почав кампанію «Світ дивиться» («The World is Watching»). Будь-хто, зайшовши на сайт Greenpeace зможе завантажити через нього свою фотографію. Ця фотографія, як і десятки тисяч інших, буде проектуватися в залі під час засідань конференції.

Позиція делегації від української Робочої групи на переговорах виходить з визнання необхідності спільними зусиллями країн утримати глобальне потепління в межах 2 градусів, що визнано низкою наукових міжнародних установ як рівень, після якого можуть статися незворотні наслідки для планети та населення.
Крім того, Робоча група вважає, що розвинені країни та країни з перехідною економікою повинні взяти сукупне зобов’язання зі зниження викидів парникових газів на рівні 25-40% нижче рівня 1990 року до 2020 року, а також - на 80-95% до 2050 року. Відповідно і Україна повинна взяти зобов’язання зупинити подальший ріст викидів парникових газів, що в термінах Кіотського протоколу означає 55% скорочення викидів до 2020 року від рівня 1990 року.
Зараз Уряд України планує взяти зобов’язання мінус 20% від рівня 1990 року терміном до 2020 року. Відповідно, така позиція передбачає ріст викидів на 70% від сьогоднішнього рівня. На переконання екологістів, Україна може розвивати економіку без збільшення викидів - зважаючи на її величезний потенціал енергозбереження. Інвестувати у технології енергозбереження та використання відновлюваних джерел енергії вигідніше, аніж будувати нові електростанції.

6 грудня тисячі активістів зі 189 країн провели видовищну маніфестацію вулицями Познані, закликаючи політиків з усією відповідальністю та серйозністю ставитися до проблеми зміни клімату. Від урядів країн нині залежить, чи будуть скорочуватися викиди парникових газів на достатньому рівні, щоб мати шанс на відвернення глобальної кліматичної катастрофи. В рамках цієї акції, представники Робочої групи в черговий раз звернулися до українського уряду зі словами "Досить дурити світ - рятуйте клімат!"

Олександр Степаненко,
ЕГО «Зелений Світ»
Поширити інформацію