Публікації / Екологічні права

Хто найбільше порушував права людини в 2008 році?

10.12.2008
10 грудня в приміщенні Інформаційного агентства УНІАН відбулась прес-конференція Української Гельсінської спілки з прав людини. Її головною темою стало оприлюднення лауреатів Антипремії УГСПЛ «Будяк року -2008». Антипремія УГСПЛ «Будяк року» була заснована у 2006 році з метою привернути увагу громадськості до брутальних порушень прав людини, що відбулися в державі протягом року, та стимулювати суспільну дискусію щодо небезпечних для прав людини тенденцій у країні.

В Міжнародний день прав людини правозахисники назвали ворогів прав людини в Україні та вручили їм символічні "будяки".

Лауреатами Антипремії «Будяк року 2008» стали:

1. Генеральний прокурор України Олександр Медведько.
2. Президент України та фракція БЮТ у Верховній Раді України.
3. Міністерство охорони здоров’я України.
4. Народний депутат України Геннадій Москаль.
5. Луганська міська рада.


Як зазначила член конкурсної комісії Алла Тютюнник, Генеральний прокурор України О. Медведько став лауреатом антипремії у головній номінації – “За найбільш грубе порушення прав людини”. Правозахисник пояснила, що Генпрокурор удостоївся антипремії через протиправну екстрадицію до Російської Федерації громадянина Росії Олега Кузнєцова, якому було надано статус біженця. Таке рішення було прийнято Генпрокуратурою, незважаючи на закон, який це забороняє, та на відповідні рішення українських судів.

Лауреатство у другій номінації – “За політичне втручання у здійснення правосуддя” – поділили Президент України Віктор Ющенко і фракція БЮТ у Верховній Раді. Як прокоментувала пані Тютюнник, Президент здійснював протиправний адміністративний тиск на суддів і суди шляхом ліквідації Окружного адміністративного суду м. Києва та звільнення судді. У свою чергу, депутати від фракції БЮТ блокували різними способами роботу Київського апеляційного адміністративного суду. Така діяльність серйозно підриває довіру громадян до об’єктивності і незалежності судів, як основного механізму захисту прав людини.

У третій номінації – “Найбільш інформаційно закритий орган влади” лауреатом антипремії стало Міністерство охорони здоров’я України. “Це пояснюється систематичною відсутністю відповідей на інформаційні запити, систематичні необґрунтовані відмови у наданні інформації та незаконне засекречення переліку відомостей, віднесених МОЗ до конфіденційної інформації”, - зауважив голова конкурсної комісії Анти премії, відомий адвокат В’ячеслав Якубенко. Він також повідомив, що, за результатами дослідження, це міністерство найгірше серед 84 центральних органів влади відповідало на інформаційні запити.

Четвертої номінації антипремії “Будяк року” удостоївся народний депутат Геннадій Москаль “За найнебезпечнішу законодавчу ініціативу в галузі прав людини та заклики до порушення прав біженців і шукачів притулку, розпалювання ворожнечі”. “Народний депутат зробив спробу істотно обмежити на законодавчому рівні свободу совісті і релігії, свободу вираження поглядів, приватність особи”, - констатував пан Якубенко.

Додаткова інформація про усіх номінованих і лауреатів доступна на сайті УГСПЛ:

Джерела:

www.helsinki.org.ua/index.php?id=122891908
www.human-rights.unian.net
Поширити інформацію