Кампанії

Не потече вода Черемоша-ріки, куди їй велять новітні більшовики!

07.03.2012

Останнім часом неспокій у місцевих громадах, у середовищі туристів-водників та природоохоронців збурюють звістки про початки реалізації воістину циклопічної програми будівництва гідроелектростанцій на гірських річках Карпатського краю.

Так, 330 (!!!) малих ГЕС має з’явитися на Закарпатті, від 50 до 150 – на Івано-Франківщині та Буковині, близько 20 – на Львівщині. На деяких річках, зокрема Черемоші – до речі, одній з небагатьох в Україні річок, на якій успішно розвивається водний туризм - планується збудувати понад 30 ГЕСів!

Деякі з них проектуються всупереч позиції місцевих громад, на землях природно- заповідного фонду: наприклад, як то робить підприємець Миронюк у с. Дземброня Верховинського району, у межах заказника "Ріка Чорний Черемош із прибережною
смугою".

На нашу думку, такі безвідповідальні, науково не обгрунтовані проекти можуть призвести до незворотного руйнування річкових та гірських екосистем, втрати рекреаційного та туристичного потенціалу краю, формуванню низки загроз екологічній безпеці гірських поселень.

Вони є нічим іншим, як рецидивами радянської практики підкорення природи, відображеної у горезвісних перлах сталінського фольклору на кшталт: «Течет вода Кубань-реки - куда велят большевики!».

Схоже на те, що ані екологічні катастрофи, ані міжнародні скандали - штучні водосховища на Дніпрі, затоплення Великого Лугу та Бузького Гарду, Чорнобильська АЕС, Дністровська ГАЕС, Дунайський судноплавний канал - нічому не навчили новітніх більшовиків. Нині заради відмивання прибутків через «зелений тариф» на електроенергію вони готові до знищення природного спадку Карпат.

ЕГО «Зелений Світ» прийнято рішення про приєднання до громадянської кампанії за збереження Карпат від бездумної забудови міні-ГЕС - www.pryroda.in.ua/miniges

З огляду на це нами направлено звернення до Голови Івано-Франківської ОДА Вишиванюка. Потурбували також Президента України.

Тексти звернень доступні ТУТ і ТУТ.

Олександр Степаненко

Поширити інформацію