Публікації / Заповідна справа

«Озерна»: природне диво та прихисток для переслідуваних

11.06.2014
автор: Олександр Степаненко

У рамках проекту «Дністровський каньйон: одне з природних чудес України збережемо разом!» ЕГО «Зелений Світ» провів робочий тур до карстової печери «Озерна», що поблизу сіл Стрілківці та Королівка Борщівського району.

Унікальною особливістю “Озерної” є наявність у ній підземних озер, що надає їй неповторного колориту та дозволяє спостерігати за динамікою підземних вод. Складні гідрогеологічні умови формують і ризики для «Озерної»: вона регулярно підтоплюється атмосферними водами, вхід до лабіринту ускладнюють зсуви грунту…

Через те, що в «Озерній» є питна вода, у ній могли тривалий час перебувати люди. Першими мешканцями «Озерної» (або «Попової ями», як печеру називали у минулому столітті) та її «дослідниками мимоволі» були 38 євреїв, котрі близько року ховалися у підземному лабіринті під час нацистської окупації краю, коли не землі їм не було місця. «Озерна» досі зберігає сліди їхнього перебування тут.  На цьому фото - камяні жорна, на яких мешканці печери розтирали зерно.

Вже невдовзі, у 1946 – 47 роках, у Озерній знаходили прихисток вояки УПА.

Вже більше 40 років «Озерна» має загальнодержавний заповідний статус. Втім – як і у більшості інших випадків – ані радянська, ані нинішня влада за увесь цей час нічого не зробила для її дослідження та збереження. Півстоліття цим займається на громадських засадах кілька поколінь спелеологів з різних міст України. «Першу скрипку» у цій справі грає тернопільський клуб спелеологів «Поділля». Завдяки зусиллям спелеологів вдалося розвідати та картографувати 128 кілометрів підземного лабіринту – відтак нині «Озерна» за своїми розмірами вважається другою у світі печерою у гіпсах. У 2008 році Тернопільська облрада закріпила право проведення науково-дослідної діяльності у «Озерній» на 20 років саме за «Поділлям», захистивши її від авантюри використання для масового туристичного відвідування.

Наш візит до «Озерної» став можливим завдяки допомозі Сергія Олександровича Єпіфанова, екс-голови спелеоклубу «Поділля», віце-президента Західно-Української регіональної спілки спелеології. За що йому велике спасибі!

Фото Віталія Попова та Андрія Степаненка

 

 

Поширити інформацію