Події / Події в Україні

Пане Президенте, цього разу Ви підписали добрі закони!

11.05.2015
джерело: Повідомлення Укрінформу, КЕКЦ

5 травня Президент України Петро Порошенко підписав два природоохоронних закони: щодо змін до законодавства щодо охорони біорізноманіття та охорони тваринного світу.

У розробці та лобіюванні проектів Законів України: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів Україна з охорони тваринного світу " відзначилися народні депутати минулого та нинішнього скликань: Микола Томенко, Ірина Сех та Андрій Тягнибок, а також громадські організації Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) та Громада рибалок України.

Як сказав на брифінгу Голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко, законодавчі новації, внесені до Адмінкодексу суттєво посилюють права громадських інспекторів: «Відновлення прав громадських інспекторів фактично дала нам можливість забезпечити тут контроль громадськості. Відновлення цього інституту є надзвичайно важливим, я переконаний, що це допоможе зламати корупційні утворення на місцях».

Щойно підписаними законами вносяться доповнення до чинного законодавства, завдяки яким:

- ст. 85-1 Адмінкодексу заборонена не тільки виготовлення, збут, реклама, а й зберігання браконьєрських знарядь.

- ст. 88-1 Адмінкодексу суми штрафу за порушення законного порядку придбання, збуту чи розповсюдження обьектов тваринного і рослинного світу збільшені в 20-30 разів.

Із внесенням змін до закону "Про захист тварин від жорстокого поводження" віднині буде заборонено таке варварське явище як пересувні звіринці, пересувні зоопарки та пересувні виставки диких тварин, а також дельфінарії що не мають природної морської води.

Нові закони суттєво покращили охорону червонокнижних видів та інших рідкісних тварин:

- ст. 19 Закону "Про мисливське господарство та полювання" внесено заборону на полювання на види, занесені до списку Бернської конвенції, Червоної Книги.

- ст. 22 Закону "Про Червону книгу України" внесено доповнення, згідно з яким власники та користувачі земельних ділянок зобов’язані забезпечувати охорону червонокнижних видів.

Нарешті вдалося законодавчо закріпити ідею оголошення в місцях розмноження тварин місячників тиші. Місячники тепер відбуватимуться з 1 квітня до 15 червня, в цей час забороняється проведення будь-яких робіт чи заходів, які є джерелом підвищеного шуму і занепокоєння (стрільба, проведення вибухових робіт, санітарних рубок лісу, використання моторних човнів, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах (ст. 39 Закону "Про тваринний світ, а також ст. 37, 24, 14 Закону" Про місцеве самоврядування в Україні ").

У заповідних зонах національних парків, регіональних ландшафтних парків, біосферних заповідників віднині заборонено усі види суцільних і поступових рубок, рубка дуплистих дерев, добування піску і гравію в річках та інших водоймах (ст. 18,21 Закону "Про природно-заповідний фонд України).

Підписання цих двох важливих законопроектів вселяє надію, що «льодовиковий період» у справі охорони природи, яким ознаменувалося правління Януковича, нарешті закінчується і оновлена влада тепер реально сприятиме зростанню пріоритетності державної екологічної політики.

Поширити інформацію