Події

Розмова із фінінспектором в суді... про Сім Природних Судес України

28.09.2015
автор: Олександр Степаненко

Впродовж року велика кількість національних природних парків (НПП) та природних заповідників пережила навалу перевірок Державної фінансової інспекції України, метою яких була ліквідація державних служб охорони. Перевірки в установах природно-заповідного фонду, які з тих чи інших причин не оформили право постійного користування землями, завершилися кримінальним провадженням та судовими позовами із звинуваченням у незаконному витрачанні бюджетних коштів на утримання служб охорони. За логікою звинувачення – «не маєте землі у користуванні – не повинні утримувати охорону!» - перед судом постали адміністрації НПП «Дворічанський», «Верховинський», «Дністровський каньйон», «Кременецькі гори», «Слобожанський» та інші.

Вочевидь, у такий спосіб – руками фінінспекторів та за рахунок знищення і без того злиденних парків - уряд вирішив цього року підлатати бюджетні «дірки».

НПП «Дністровський каньйон» досі не отримав земель у постійне користування, хоча указ Президента  про його створення і передачу йому земель було підписано ще у 2010 році. Причина - саботаж виконання указу Державним агентством лісових ресурсів.

Схоже, що фінінспектори не розуміють того очевидного здавалось би факту, що без служби державної охорони існування національних природних парків значною мірою втрачає сенс. Адже головним завданням діяльності установ природно-заповідного фонду є охорона  як національного надбання природних об’єктів,  яких  мають  особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну цінність.

І  нашому паркові є що охороняти - ланцюжок заповідних територій Дністровському каньйону, визнаного одним з Семи Природних Чудес України, проростягся мало не на 200 км....

Намагаючись отримати акти перевірок та оскаржити їх, до адміністративного судочинства звернувся й "Зелений Світ". У даний час справа розглядається у Львівському апеляційному адміністративному суді.

Правова позиція ДФІ в судах виявилася відверто слабкою. Адже завдання служби державної охорони заповідного фонду не обмежуються охороною землеволодінь. Вона має значно ширші повноваження – здійснює охорону природних комплексів, диких тварин, рослин, об’єктів неживої природи. А відсутність документів на право користування земельними ділянками не є підставою для незабезпечення основних функцій та завдань покладених на НПП, зокрема щодо управління територією та забезпечення її охорони.

Нещодавно стало відомо, що 18 вересня 2015 року  НПП «Дністровський каньйон» виграв справу проти фінінспекції у суді першої інстанції - Тернопільський окружний адмінсуд постановив: "У задоволенні позову Державної фінансової інспекції Тернопільської області до НПП «Дністровський каньйон» ВІДМОВИТИ.

 

 

Поширити інформацію