Події / Події організації

Кіно, яке ставить запитання, не пропонуючи готових відповідей

01.04.2016
автор: Олександр Степаненко ЕГО Зелений Світ

Яскравим флеш-мобом на підтримку Олега Сенцова та церемонією нагородження переможців завершилася 31 березня програма 13-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Спостерігати це дійство та брати участь у його заходах почергово мали нагоду Ольга Кушнерик, Олександр Степаненко та Олекса Гуска. Крім того, вперше працювала волонтером Docudays UA наша Роксолана Нестеренко.

Побачити бодай половину програми у реальному часі було неможливо. На Docudays UA щодня – більше 10 кінопоказів, стільки ж різних інформаційних заходів.

Впродовж насиченого фестивального тижня глядачі побачили 93 фільми з 43 країн світу, відвідали 110 кіносеансів та 24 правозахисні події (тренінги, дискусії, майстер-класи, круглі столи, презентації проектів).

Гаслом цьогорічного Docudays UA стало «Крізь ілюзії». Ця тема вбачається направду актуальною: українському суспільству – як на Заході, так і на Сході - варто розставатися з ілюзіями, що існуючі проблеми вирішаться самі собою, або що їх за нас вирішать: Америка-Європа, Президент (свій або чужий), черговий Майдан. Швидко відбувається переважно лише руйнування. Процес творення передбачає тривалу і спокійну еволюцію: свідомості, знань, спроможності наполегливо працювати, знаходити порозуміння із ближніми.

Як звикле, тішить неймовірний успіх серйозного кіно від Docudays UA у столичній аудиторії. В ситуації постійних аншлагів, намагаючись уникнути довжелезних черг під дверима кінозалів, організатори вперше запровадили квиткову касу. Втім цей крок остаточно не вирішив питання: тепер черги стоять біля білетних кас, а потрапити на більшість сеансів безпосередньо перед ними неможливо – все продано. Вартість квитків за київськими стандартами не надто висока – 20 гривень - тому студентської молоді не поменшало. Щоразу перед початком фільму – а ще більшою мірою після його завершення! – до глибини душі зворушує оце море чистих облич і розумних очей…

Безкоштовно подивитися фільми конкурсної програми за власним вибором можна також з комп’ютерного монітора – у відеотеці. Її приміщення цього року дещо розширилося, збільшилася кількість місць для перегляду. Але й тут не завжди є вільні місця, особливо у післяполуденні години.

1 квітня у  Червоній залі Будинку кіно відбулась церемонія нагородження авторів фільмів-переможців Docudays UA-2016 та перегляд їхніх стрічок у режимі нон-стоп.

Фільми змагались за нагороди у чотирьох конкурсах – DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО, DOCU/КОРОТКО і DOCU/УКРАЇНА, а також за спеціальний Приз від студентського журі. Традиційно фаворита організатори фестивалю відзначили премією імені Андрія Матросова. Свого переможця також обирали і глядачі фестивалю. Після церемонії відбулася українська прем’єра фільму «Маріуполіс» литовського режисера Мантаса Кведаравічюса.

Під час церемонії закриття також оголосили результати всеукраїнського конкурсу «The Guardian прямує в Україну», у якому змагалося шість проектів документальних фільмів. За результатами фінального пітчингу журі визначило своїх переможців. Відзнаку The Guardian отримав фільм «Матч її життя» Аліси Коваленко. Свого фаворита також обрала Британська Рада в Україні. Їм стали Семен Мозговий, автор стрічки «Історія зимового саду» та проект «Ленінопад» Світлани Шимко.

Найкращим українським документальним фільмом молодих авторів було визнано стрічку «Панорама» Юрія Шилова.

Переможці конкурсної програми Docudays UA :

Номінація DOCU/ЖИТТЯ
Головний приз – за фільм «КРІСЛО ТВОГО БАТЬКА», реж. Алекс Лора, Антоніо Тібальді (Італія-США-Іспанія)

Особлива відзнака за фільм «VARTA 1, ЛЬВІВ, Україна», реж. Юрій Грицина (Україна)

DOCU/ПРАВО
Головний приз – за фільм «ЗВІТЬ МЕНЕ МАРІАННОЮ», реж. Кароліна Бєлявська (Польща)

Почесний диплом – за фільм «ЦЕНЗУРОВАНІ ГОЛОСИ», реж. Мор Луші (Ізраїль-Німеччина)
а також за фільм «СЕРЕД ВІРЯН», реж. Гемаль Тріведі, Могаммед Алі Накві (США-Пакистан)

DOCU/КОРОТКО
Головний приз – за фільм «КІНЕЦЬ СВІТУ», реж. Моніка Павлючук (Польща);
Cпеціальна відзнака – «САЛАМАНКА» , реж. Руслан Фєдотов, Аляксандра Кулак (Росія)

DOCU/УКРАЇНА
Головний приз – «ЛЮДИ, ЯКІ ПРИЙШЛИ ДО ВЛАДИ», реж. Олексій Радинський, Томаш Рафа (Україна);
Особлива відзнака - «REVE TA STOHNE ON TOUR», реж. Надія Парфан (Польща-Україна);

ПРИЗ СТУДЕНСТЬКОГО ЖУРІ - «ПАНОРАМА», реж. Юрій Шилов (Україна).

ПРИЗ ГЛЯДАЦЬКИХ СИМПАТІЙ – «Девід і я», реж. Рей Клонскі, Марк Леймі (Канада).

Маємо надію, що кращі фільми цьогорічного Docudays UA привеземо на Мандрівний фестиваль, який триватиме у листопаді - грудні.

 

 

 

Поширити інформацію