Події / Події в Україні

Екологічна антипремія "Свинство року": у колі "переможців" - Президент Порошенко

23.12.2016
джерело: www.bei.org.ua

Сьогодні в Україні значна частина політичної та бізнес-еліти не бачить екологічних проблем, знищує довкілля, нещадно експлуатує природні ресурси, не задумуючись над тим, в якому стані передасть нашим дітям країну. Антипремія відзначить тих, хто цього року запам’ятався  невиконанням зобов’язань у сфері охорони довкілля та захисту екологічних прав громадян.

"Переможців" у номінаціях антипремії "Свинство року" визначало журі, яке складалось з представників громадських екологічних організацій, журналістів та політичних діячів.

Щорічна антипремія «Свинство року» заснована громадськими організаціями, які захищають права громадян на безпечне довкілля – «Екологія-Право-Людина», «Мама-86», «Бюро екологічних розслідувань» за участі політичних діячів та журналістів.

У 2016 році за результатами звернень громадськості до цих організацій, моніторингу преси, опитувань екоактивістів та експертів у різних сферах було визначено основних номінантів та номінації серед яких журі обрало "переможців" року, чиї дії чи бездіяльність викликали найбільший резонанс та найкраще відповідають змісту премії.

На створення цієї премії «надихнуло» вето Президента на важливі євроінтеграційні закони України «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про стратегічну екологічну оцінку», що були прийняті Верховною Радою України 4 жовтня цього року. Це вето журналісти та окремі експерти прозвали «свинським вето», адже його накладення активно лобіювалось асоціацією свинарів та іншими асоціаціями агробізнесу. На кінець року ситуація з цими законами залишається невизначеною, адже Рада не може ні подолати вето ні врахувати пропозиції Президента, так як вони були сформульовані неналежним чином.

Антипремію у номінації: «Гідра енергетики» - отримує Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Під його керівництвом було розроблено "Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року». На думку багатьох експертів впровадження Програми матиме катастрофічні наслідки для довкілля України.

У номінації: «Лісогуб року» - перемагає т. в. о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич. Чиновницею здійснюється блокування реформи лісового сектору України. Не виконано жодного з пунктів Коаліційної угоди, які стосуються лісового сектору, зокрема, не проведено розділення функцій управління лісами та ведення в них господарської діяльності.

«Сміттярем року» - титуловано міського Голову Львова Андрія Садового - за сміттєвий колапс у Львові...

Більше інформації про антипремію "Свинство року" - на сторінці: http://svynstvoroku.blogspot.com/


Поширити інформацію