Події / Події в Україні

Пане Президенте, підпишіть врешті-решт важливий природоохоронний закон!

10.06.2017
джерело: МБФ

Громадські природоохоронні організації України звертаються до Президента з вимогою підписати вже вдруге проголосований у Верховній Раді України закон "Про оцінку впливу на довкілля".

Закон встановлює впроваджені у країнах Європейського Союзу стандарти та процедури проведення оцінки впливу на довкілля (ОВД) проектів виробничої діяльності - на зміну зруйнованому в Україні порядку проведення екологічної експеризи радянського зразка.

Варто вкотре нагадати, що прийняття цього закону перебувало у списку зобов’язань України при підписанні нею Угоди про Асоціацію з ЄС.

Відповідний законопроект розроблявся із залученням європейських експертів та представників громадських організації та позитивно оцінювався усіма сторонами.

Як відомо, минулого року Верховна Рада України при другому розгляді проголосувала рішення про прийняття закону про ОВД.

Але глава держави тоді наважився на безпрецедентний крок - під тиском промислового лобі він наклав вето на важливий євроінтеграційний закон, не надавши при цьому конкретних пропозицій щодо його змін.

23 травня 2017 року Парламент знову прийняв у другому читанні та в цілому закон "Про оцінку впливу на довкілля".

Якими будуть дії Президента на цей раз?

Лідери громадських природоохоронних організацій вважають, що Президент, як гарант Конституції, повинен стати на сторону цивілізованого ведення бізнесу, на сторону захисту конституційного права громадян України на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Розвиток економіки не може відбуватися за рахунок здоров’я українців та обмежених природних ресурсів.

Повний текст звернення можна завантажити тут.


 

Поширити інформацію